Meko säljer finska fastigheter till Sagax för 36 miljoner euro

Bildelskedjan Meko har avyttrat bolagets centrallagerfastigheter i Finland till fastighetsbolaget Sagax till ett fastighetsvärde om 36,5 miljoner euro, motsvarande 417 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Sagax
Sagax huvudkontor på Engelbrektsplan i Stockholm.

Värderingen uppges vara i linje med Mekos interna fastighetsvärdering.

Som en del i uppgörelsen kommer Meko att hyra och använda fastigheterna under en period på tio år. Transaktionen ger en reavinst på cirka 10 miljoner euro för Meko.

”Vi fullföljer nu våra tidigare aviserade planer att sälja en del av de fastigheter som ingick i det strategiskt viktiga förvärvet av Koivunen 2022. Uppgörelsen är på flera sätt fördelaktig för Meko och innebär att vi håller fast vid vår princip att inte investera i fastigheter som en del av den löpande verksamheten”, säger Pehr Oscarson, VD och koncernchef för Meko.

”Transaktionen stärker vår finansiella ställning och innebär att vi på ett tydligt sätt, enligt plan, rör oss i riktning att nå vårt skuldsättningsmål mot slutet av 2023”, fortsätter Meko-chefen.

Hälften av reavinsten kommer att bokföras i det andra kvartalet 2023 och resterande fördelas under den avtalade hyresperioden.

De sex fastigheterna är belägna i Helsingfors.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.