Mellan hopp och förtvivlan
Säsongsmässigt skulle Stockholmsbörsen ha bottnat i slutet av oktober. Till en början såg det så ut, men den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan satte sent i tisdags kväll två käppar i hjulet – en önskad räntesänkning uteblev samtidigt som han varnade för en kraschlandning i konjunkturen. Det utlöste ett av de värsta kursfallen i år och drabbade IT-aktierna särskilt hårt.
För två månader sedan, den 26 oktober bottnade Affärsvärldens generalindex på 5177 punkter, den lägsta nivån för år 2000 – trodde alla. Trots att det inte gick spikrakt uppåt under november såg det ändå ut som att det hade vänt.
Men i fredags kom de första tecknen på att det inte stod rätt till och att säsongsmönstret skulle brytas. Då föll AFGX under 5000 punkter och sent i tisdags kväll kom Alan Greenspans kalldusch som i går utlöste ett fullkomligt börsras över hela världen.
Affärsvärldens generalindex föll i går tillbaka till 4730 punkter, exakt det läge AFGX hade den 30 november 1999. Men pessimisterna ser ännu inte botten. Index är fortfarande högre än den 22 oktober förra året, den dag avstampet togs för historiens mest dramatiska kursuppgång som varade ända fram till i början av mars i år. Den 22 oktober 1999 stod AFGX i 4039 punkter, redan det en historiskt hög siffra.
För att fortsätta indexexercisen så kan man titta extra på Affärsvärldens IT-index, som startade 1995 på index 100. Då var den svenska IT-branschen i sin linda och det fanns då bara ett fåtal IT-relaterade bolag på börsen. Det tog två år innan index passerat 200-nivån – den 16 januari 1997.
Ett år senare, den 2 april 1998 bröt IT-index 300-nivån och den 10 november 1999 gick index över 400 punkter. Men sedan gick det fortare. Redan samma månad, den 26 november 1999 passerade index 500 punkter, den 3 december 600 punkter, den 13 december 700 punkter, den 20 januari i år 800 punkter, den 3 februari 900 punkter och den 2 mars 1000 punkter. Toppnoteringen sattes den 10 mars på 1046 punkter.
I går kraschlandade Affärsvärldens IT-index på 262 punkter. Det är exakt samma nivå som den 10 mars 1998.
Nasdaq föll som en sten
I USA föll Nasdaqindex för sjunde dagen i rad. Nedgången var hela 7 procent – den sjunde största nedgången på en dag hittills.
Flera av de amerikanska IT-jättarna föll hårt. Nätverksdominanten Cisco nedgraderades av Merrill Lynchs analytiker och aktiekursen föll med 12,6 procent. Men även stora IT-koncerner som IBM och Hewlett-Packard föll – IBM med 4,6 procent och Hewlett-Packard med 2,8 procent sedan analytikerrapporter hävdat att bolagens försäljningsminskningar kommer att bli större än väntat.
Telekomjätten AT&T sjönk med nästan 8 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet. Ericsson gick något bättre i USA än i Stockholm och stängde på -7,1 procent medan konkurrenten Nokia rasade -9,6 procent.
Internetkonsulten Razorfish tappade ytterligare 10 procent och har nu förlorat 97,6 procent av sitt börsvärde sedan 1 januari i år. Under december har kursen rasat med 54 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.