”Mer ansvar i mindre bolag”

NOMINERAD / ÅRETS BOLAGSJURIST Mangolds rekordunge chefsjurist David Holmström tog plats i fondkommissionären Mangolds ledningsgrupp efter två månader på bolaget. Nu är han nominerad till Årets bolagsjurist i kategorin Rising star.
”Mer ansvar i mindre bolag” - david-holmstrom-700_binary_6953530.jpg

David Holmström arbetade på sitt första jobb efter examen, på fondteknikbolaget Mfex, när han hösten 2017 noterade att en av kunderna, Mangold, sökte en general counsel, chefsjurist. Han hade då tagit examen från Stockholms universitet så sent som året före.

-Om man läste annonsen som den såg ut, då var jag inte kvalificerad till tjänsten. Men jag sökte ändå.

David Holmström blev kallad till intervju, gick vidare och träffade till sist vd:n Per-Anders Tammerlöv. De klickade och Mangold anställde en rekordung chefsjurist och är med tolv års marginal yngst i ledningsgruppen. Han är väl medveten om att chefsjurister i finanssektorn brukar vara äldre.

-Jag tror att det ända sättet är att vara ödmjuk inför detta faktum. Att jag vågar säga ”det här kan jag inte”. Det genomsyrar Mangold, en öppenhet och en rakhet och den transparensen gör att det fungerar väldigt bra.

Ett av de första uppdragen var att ta implementeringen av Mifid II-regelverket i hamn.

-Det är rätt svårt att 28 år gammal säga åt höga chefer hur de ska göra. Jag såg mig som projektledare, och försökte inte låtsas som att jag visste bäst.

Fjolåret var regeltungt för finanssektorn, med Mifid II, Mifir och ovanpå det GDPR, som påverkade alla.

-Det är en av utmaningarna, och det blir inte mindre framöver, och jag är inte säker på att det är dåligt. Man måste se nyttan. Vi vill vara så bra som möjligt, och det blir ett försäljningsargument.

På frågan om att jobba på en förhållandevis liten koncern som Mangold, mot att arbeta för en av de gigantiska konkurrenterna, tvekar inte David Holmström med vad han föredrar.

Årets bolagsjurist

Årets prisutdelning sker i samband med Sveriges Bolagsjuristers Vårmöte den 3 april 2019.

De nominerade är indelade i tre olika kategorier: Årets bolagsjurist, Årets deal och Årets rising star.

Här är listan på alla nominerade:

Årets Rising Star

David Holmström, Mangold
Lisa Liljekvist, Storytel
Henrik Jonsson, Bygghemma

Årets Bolagsjurist

Oskar Arndt, Izettle
Sofia Berg, Bergvik Skog
Natasha Lindstedt, Vattenfall

Årets Deal

Stefan Backman, Tele2
Magnus Lilliehöök, Autoliv

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets