Microsoft vill stoppa Googles EU-uppgörelse

Microsoft och flera andra mediabolag försöker stoppa vad de ser som en "katastrofal" förlikning mellan Google och EU:s konkurrensmyndigheter, skriver flera internationella medier.

På en presskonferens i Bryssel sade Microsofts konkurrensadvokat i Europa Jean-Yves Art att han hade nya bevis för att den föreslagna förlikningen med Google inte skulle rätta till den snedvridna konkurrensen.

“Det nuvarande förslaget skulle inte sätta stopp för omläggningen av trafik”, sade han enligt New York Times.

Bevisen kommer från ett experiment som Microsoft genomförde genom att bygga om söksidan för Bing på det vis som Google enligt förlikning föreslagit att man ska bygga om sin sida. Klagomålen mot Google är att företaget gynnar sina egna tjänster, och med den ombyggda sidan klickade Bings användare 99 gånger så ofta på den del av sidan som Google avsett för sina egna tjänster jämfört med den del som avsetts för konkurrerande tjänster.

Tyska mediebolag lade vid samma presskonferens fram liknande resultat från en egen undersökning gjord av ett tyskt universitet.

Därutöver är Microsoft missnöjda med andra delar av förlikningen, särskilt med hur Google stoppar verktyg för att hantera annonsering över flera plattformar.

EU:s konkurrenskommissionär Joaquin Almunia lämnar sin post i oktober och överväger just nu huruvida han ska avsluta fallet eller lämna det vidare till sin efterträdare. Almunia nådde en preliminär uppgörelse med Google i februari.

Enligt källor till Reuters har fallet blivit politiserat och en tredjedel av Almunias kollegor i kommissionen motsätter sig förlikningen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.