Midsona ökar omsättningen – men minskar vinsten

Konsumenthälsovårdsbolaget Midsona redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Nettovinsten minskade under perioden.
Midsona
Foto: Charlie Drevstam/Midsona
“Inledningen av 2021 möter tuffa jämförelsetal med förra årets varuhamstring och starka första kvartal. Vår verksamhet utvecklas alltjämt enligt plan, såväl nettoomsättning som resultat. Under första kvartalet såg vi varken hamstringstendenser eller återhållsamhet, utan konsumenterna verkar i stort sett ha återupptagit tidigare konsumtionsmönster”, skriver VD Peter Åsberg inledningsvis.

Omsättningen steg 2,0% till 965 miljoner kronor (946). Ökningen härrör framför allt från förvärvet av danska System Frugt.

Ebitda-resultat blev 94 miljoner kronor (107), med en ebitda-marginal på 9,7% (11,3).

Resultatet efter skatt blev 33 miljoner kronor (47), en minskning med 29,8% mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 0,50 kronor (0,72), vilket innebär en minskning med 30,6% mot föregående år.

“Vi har under kvartalet fortsatt att utvärdera förvärv i Europa. Vår starka historik av att införliva produkter och verksamheter, tillsammans med vår storlek och vår geografiska täckning gör oss till en attraktiv partner. Som för mycket annat har pandemin dämpat aktiviteten, men vi ser nu tecken på att förvärvsmarknaden sakta börjar öppna upp och vi har kommit in i en del processer och lovande diskussioner. Jag hoppas och tror att vi i enlighet med vår strategi kan göra ytterligare komplementförvärv i någon av våra tre regioner under 2021”, kommenterar Åsberg.

Midsona, Mkr Q1-2021 Q1-2020 Förändring
Nettoomsättning 965 946 2,0%
EBITDA 94 107 -12,1%
EBITDA-marginal 9,7% 11,3%
Nettoresultat 33 47 -29,8%
Resultat per aktie, kronor 0,50 0,72 -30,6%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.