Midsummer ökar förlusten – hamnar på obs-listan

Solenergibolaget Midsummer redovisar en en ökad förlust i det fjärde kvartalet. Bolaget gavs idag observationsstatus på First North Premier Growth Market.
Midsummer ökar förlusten – hamnar på obs-listan - Midsummer
Midsummers VD Sven Lindström

Anledningen är främst att företagets gröna obligation på 200 miljoner kronor löper ut den 25 april och att företaget ännu inte har presenterat detaljer för ny finansiering av detta lån, skriver Midsummer.

Nasdaq har som krav att listade företag löpande skall kunna påvisa tre månaders rörelsekapital.

”Midsummer har anlitat DNB som finansiell rådgivare för utgivning av en grön konvertibel på upp till 300 miljoner kronor i syfte att dels lösa in den gröna obligationen, dels utöka företagets produktionskapacitet och tillväxt. Resultatet av konvertibelemissionen är dock ännu inte klart att kommunicera, därav flytten till observationslistan”, heter det.

”Tillgänglig likviditet uppgår idag till drygt 36 miljoner kronor så vår likviditetssituation kan inte beskrivas som akut. Vår likviditet är säkrad fram till den första bidragsutbetalningen från Italien på 80 miljoner kronor som enligt avtalet ska ske om 60 dagar”, säger Midsummers vd Sven Lindström.

I rapporten för fjärde kvartalet så redovisar bolaget små förändringar av omsättningen och en ökad förlust.

Omsättningen sjönk 4,8 procent till 17,8 miljoner kronor (18,7).

Rörelseresultatet blev -65,4 miljoner kronor (-39,4). Resultatet efter skatt blev -48,6 miljoner kronor (-45,6). Resultat per aktie hamnade på -0,72 kronor (-0,77).

”Den stora förändring som nu sker i Midsummer handlar om uppskalning och tillväxt. Produktionen vid huvudkontoret i Järfälla ska i år öka från 2 MW till 4 MW per år. Vår fabrik i Italien kommer att producera 50 MW solceller per år. Och vi vill bygga en ny fabrik i Sverige med en långsiktig produktionskapacitet på 200 MW per år. Det finns ett enormt intresse för våra solceller och vi har täckning för våra aggressiva tillväxtplaner”, kommenterar vd Sven Lindström.

Företaget har erhållit ett uppskov rörande betalning av arbetsgivaravgifter på drygt 23 miljoner kronor, på grund av minskade intäkter under covid-pandemin. Uppskovet är till januari 2024.

Midsummer accelererar arbetet med att finna en lämplig lokal för sin kommande svenska megafabrik som kan klara en årlig produktion på 20 MW initialt och 200 MW på sikt. Slutligt beslut om val av etableringsort väntas under det första halvåret 2023.

Midsummer, Mkr Q4-2022 Q4-2021 Förändring
Nettoomsättning 17,8 18,7 -4,8%
Rörelseresultat -65,4 -39,4
Nettoresultat -48,6 -45,6
Resultat per aktie, kronor -0,72 -0,77

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.