Mikroskop i nätt storlek räddar liv
Ett svenskt mikroskop i fickformat upptäcker livmoderhalscancer i 30 länder. Innovationen kan rädda många kvinnoliv, särskilt i fattiga länder där dagens instrument är för dyra.
Oskyldiga cellförändringar eller livmoderhalscancer? I dag använder läkaren ett stort och dyrt mikroskop för att ställa diagnos. Elisabeth Wikström Shemer, uppfinnare och gynekolog, har lyckats sänka priset och krympa ner tekniken till fickformat. Diagnosen blir lika säker ändå tack vare avancerad optik och starka lysdioder.
Med hjälp av en adapter kan man dessutom ansluta en mobiltelefon och ta bilder genom optiken. Bilderna integreras direkt i en säker patientjournal-app och kan bedömas av en läkare på distans. I slutet av 2013 lanserade Gynius sitt första nätta mikroskop. I dag säljs det i drygt 30 länder. Till rika såväl som till fattiga.
– Instrumentet fungerar lika bra på gynkliniker i Stockholm som på landsbygden i Indien, säger Elisabeth Wikström Shemer.
Hon berättar att tekniken kan rädda livet på många kvinnor i utvecklingsländer som annars skulle dö i livmoderhalscancer. Tidigare har de inte fått någon undersökning för att apparaterna är för dyra. Gynius mikroskop drivs dessutom av ett vanligt mobiltelefonbatteri, och kan användas i områden där elförsörjningen saknas eller är bristfällig.
Gynius
Gör: Nätt mikroskop hittar livmoderhalscancer.
Ort: Stockholm.
Startår: 2009.
Anställda: 9.
Omsättning 2014: 4 Mkr.
Riskkapital: 0 kr.
Huvudägare: Grundarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.