Miljardären rasar: ”Ett övergrepp – Hövdings överlevnad hotas”

Konsumentverkets beslut idag om att permanent stoppa försäljningen av airbag-hjälmen Hövding 3, ställer i ett slag enproduktbolagets överlevnad i fråga. "Det är ett vansinnigt beslut", säger ägaren Joel Eklund.
Miljardären rasar: ”Ett övergrepp – Hövdings överlevnad hotas” - Kopia av Namnlös design

”Det är ett fruktansvärt beslut som rycker undan mattan på ett innovativt teknikbolag som utvecklat en produkt som används av hundratusentals cyklister. Och som bevisligen skyddat tiotusentals cyklister. Det är ett vansinnigt beslut”, säger Joel Eklund till Afv en timme efter Konsumentverkets besked om permanent försäljningsförbud mot airbagskyddet Hövding 3. Ägaren för teknikbolaget med samma namn som sin flaggskeppsprodukt är märkbart nedstämd och arg.

Myndighetens beslut kommer efter att ett tillfälligt försäljningsförbud varit i kraft i omkring sju veckor.

”Bara det ät ett rättsövergrepp utan dess like. Konsumentverket har signalerat en aggressiv och oresonlig inställning där de inte tagit till sig av våra argument eller vår dokumentation. Vi har även bett om möte med dem men nekats”, säger Eklund som mottar beskedet på sin födelsedag.

Eklund pekar på att tillfälliga säljstopp enligt praxis ska vara betydligt kortare, och att en myndighet måste ta till sig av all dokumentation som finns tillgänglig. Så har inte skett, anser han, och beskriver Konsumentverkets bedömning som ”inte balanserad”. Snarare har Hövding upplevt sig som en protagonist i myndighetens ögon.

”En viktig dimension är också att RISE (tidigare Statens Provningsanstalt, reds anm) utformat ett protokoll som vi följt när vi CE-märkt den här produkten. För bara några veckor sedan bekräftade RISE att Hövding 3 är utformad på ett korrekt och adekvat sätt utifrån det. Detta faktum avfärdar Konsumentverket helt utan egna undersökningar eller egna tester. De avfärdar därmed den statliga instansens certifieringsmetod”, säger Eklund.

Finns någon framtid för Hövding nu?

”Bolagets existens är väldigt, väldigt starkt hotad, så är det. Det är orimligt att bedriva affärsverksamhet på de här premisserna.”

”Ett säljstopp är i praktiken ett näringsförbud för ett enproduktsföretag som Hövding. Och att investera i ett sånt här bolag är hopplöst när myndigheter agerar på det här sättet”, säger han.

Enligt Eklund står den aktuella produkten för 99% av bolagets omsättning. Det gör arbetssituationen för bolagets mellan 30 och 40 anställda ytterst osäker.

”Till våra kunder återkommer vi med information så snart vi satt oss in i exakt vad allt detta innebär. Det har vi inte hunnit ännu”, säger Eklund.

Hövdingens resa

Hövding är en airbag för huvudet som används av cyklister. Skyddet uppfanns av Anna Haupt och Terese Alstin 2005, och den första produktversionen lanserades 2011. Grundarna lämnade bolaget 2014/15 efter oenighet med VD om bolagets vision.

2015 noterades Hövding på Nasdaq First North, men köptes 2022 ut av Joel Eklund, vars familj byggt en förmögenhet på munhygienkoncernen Tepe. Vid utköpet värderades affären till drypt 400 MKR.

2022 omsatte bolaget knappa 100 MKR, efter rekordåret 2021 då försäljningen uppgick till 166 MKR. Bolaget har aldrig gått med vinst och noterade en förlust förra året på 68 MKR.

Källor: ÅR, bolagets hemsida

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco