”Miljardfusk inom Ica”

(Uppdaterad) Ica ägnar sig åt avancerat skattefusk och skenaffärer. Till den slutsatsen kommer Skatteverket i ett beslut på tisdagen. Bolaget tvingas betala 1 miljard kronor extra i skatt.

Ica ägnar sig åt avancerat skattefusk och skenaffärer. Till den slutsatsen kommer Skatteverket i ett beslut på tisdagen. Bolaget tvingas betala 1 miljard kronor extra i skatt.

Ett avancerat skatteupplägg som grossist- och livsmedelskedjan Ica AB konstruerat i flera länder får nobben av Skatteverket. Ica hävdar att upplägget är ett marknadsmässigt lån och yrkar avdrag för räntorna.

Helt fel, skriver Skatteverket, som menar att en överenskommelse mellan ABN Amro Bank och Ica i november 2001 inte alls är något lån:

”Den ´verkliga ekonomiska innebörden´ av den ingångna överenskommelsen är att något lån inte föreligger”, skriver verket i sitt beslut och menar att Ica-koncernen endast har använt handlingar och avtal med ABN Amro Bank ”för att dessa ska ligga till grund för ett ´skatteupplägg´där avdrag ska medges för en koncernintern räntekostnad medan ränteintäkten på denna koncerninterna fordran inte ska tas upp till beskattning.”

Verket sågar också det internationella upplägget med bolag i flera länder enbart för att administrera det påstådda lånet.

”Några som helst affärsmässiga skäl att placera nollkupongsobligationen i ett bolag på Irland finns inte. Ica Unltd på Irland har inte bedrivit någon annan verksamhet utöver att förvalta nollkupongsobligationen.”

Hela upplägget beskrivs med för skattebeslut ovanligt rättfram terminologi:

Det heter att Ica-koncernen genom ett ”ytterst komplicerat sätt” har lyckas överföra nollkupongsobligationen till Ica Finans i Sverige. Det heter också att Ica-koncernen med ”ytterst ´konstlade´” koncerninterna transaktioner har ökat värdet på aktierna i Ica Finans med motsvarande det belopp, cirka 12 miljarder kronor, som bokförts som ett lån från ABN Amro Bank.

Ica har dragit av räntekostnader på 4 miljarder kronor under taxeringsåren 2005-2008 (inkomståren 2004-2007). Dessa kostnadsförda räntor får nu i huvudsak underkänt och taxeringen höjs med 3,1 miljarder kronor. Skattesmällen, det belopp som Ica ska betala till staten, uppgår därmed till drygt 1 miljard kronor. I Det beloppet ingår straffskatt på 125 miljoner kronor, så kallat skattetillägg, för att bolaget har lämnat uppgifter som enligt verket är oriktiga.

Ica kommer att överklaga beslutet i Skatteverket till länsrätten, enligt bolaget som anser att det följer gällande skatteregler.

– Ica följer gällande skatteregler och bestämmelser och vår bedömning är att ränteavdragen har gjorts helt i enlighet med skattelagstiftningen, säger Per Behm, chefsjurist på bolaget.

Icas största svenska ägare är det börsnoterade Hakon Invest som har 40 procent av Ica AB.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.