Miljonärerna köpte dippen i Sinch och Evolution

Här är de aktier och fonder som favoriserades av Avanzas Private Banking-kunder under november.
Stockholmsbörsen
Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots inflationsoron startade november starkt, men den nya coronavarianten omikron skrämde börserna under månadens sista dagar och OMX30 noterades ned på 2,15%.

Dessutom har månaden bjudit på stora kursfall i många större bolag. Det har fått Avanzas Private Banking-kunder att agera.

Mest köpta aktierna Mest sålda aktierna
Sinch ICA Gruppen
Investor B Kungsleden
Swedish Match Investor A
SBB B Volvo Car B
Evolution Industrivärden A
Astra Zeneca Byggfakta Group Nordic  HoldCo
Embracer Group B Zalando SE
VNV Global OX2
Sandvik Orion Office Reit Inc*
Ericsson B RNB RETAIL AND BRANDS*
*Orion Office Reit Inc avknoppning från Realty Income, räknat från första avslut.

*RNB RETAIL AND BRANDS, apportemission och byte av namn till Coala Life.

Marknaden gillade exempelvis inte Sinch-rapporten som släpptes under början av månaden, vilket ledde till att aktien straffades med en större nedgång. Det har dock gjort att Avanzas Private Banking-kunder sett ett köptillfälle och aktien toppar listan över de mest köpta aktierna.

Statistik: Kvinnorna slår männen på börsen – ungas avkastning bättre än äldres

Aktien var också mest köpt generellt hos Avanzas och Nordnets privatkunder i november, något du kan läsa mer om här. Även insynspersoner i form av VD, CFO och styrelseordförande har passat på att tanka aktier i bolaget.

På grund av anklagelser om oegentligheter från en anonym part har även Evolution har haft en tuff månad. Aktien hade den 25/11 en av sina sämsta börsdagar någonsin. Även här har Private Banking-kunderna tankat aktien, som hamnar på en femteplats på topplistan.

I samband med att MSCI Global Standard Index gjordes om så att Investor A nu också kommer att ingå noterades nya kursrekord för både A- och B-aktien. Investor B hamnade också på en andraplats på topplistan.

”Då även Investor B finns noterad kan vi från listan ovan se att det skett en omfördelning från kunderna där man sålt A-aktien för att istället köpa B-aktien som inte gick upp lika mycket på nyheten”, skriver Avanza.

Mest köpta fonderna Mest sålda fonderna
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Swedbank Robur Ny Teknik A
Avanza Zero Nordea Rysslandsfond
Avanza Global Nordic Cross Total Return R SEK
AMF Aktiefond Småbolag Schroder ISF Global Energy A Acc USD

Finans lockar miljonärerna

Sett till fondhandeln är finans den mest populära fondkategorin. Även Sverigefonder fortsätter vara populära. Ny teknologi och energi har det dock tuffare och toppar säljlistan.

Sett till specifika fonder fortsätter samma tre fonder toppa listan, men Spiltan Aktiefond Investmentbolag har återigen blivit den populäraste fonden och bytt plats med Avanza Zero.

Den fond som toppar säljlistan är Swedbank Robur Ny Teknik.

”Under månaden kom nyheten att Brummer och Partners rekryterar fondens förvaltare Henrik Nyblom och att fonden därmed står utan förvaltare, detta skapar givetvis en viss oro kortsiktigt”, skriver Avanza.