Miljonärernas favoritaktier och mest köpta fond under 2021

Avanza har drygt 130 000 miljonärer i kundbasen. Nu berättar nätbanken vilka aktier som som miljonärerna satsat mest på under 2021.
Nicklas Andersson på Avanza.
Sparekonomen Nicklas Andersson gjorde flera lyckade investeringar tidigt 2010-tal. Nu berättar Avanza hur miljonärerna agerat under 2021.

I början av 2010-talet köpte Avanzas sparekonom Nicklas Andersson aktier i tre olika bolag för ”ett ganska litet belopp”, säger han i Avanzapodden.

Han investerade runt 15 000 kronor totalt i de tre bolagen.

”I dag månadssparar jag betydligt mer än 15 000 kronor i månaden. I dag har de tre tillsammans vuxit till kanske 1,5 miljoner kronor”, säger Nicklas Andersson utan att gå in på vilka bolag det var.

Men i ett blogginlägg har hans kollega, sparanalytikern Moa Langemark, däremot listat hur Avanzas miljonärer har investerat under 2021.

I år har 29 000 kunder på Avanza blivit miljonärer, skriver hon. Det kan jämföras med att Affärsvärlden i mitten av november berättade att totalt 36 000 kunder hade blivit miljonärer från starten av 2020 fram till mitten av november i år.

36 000 nya miljonärer på Avanza – här är deras favoritaktier

MILJONÄRER FÖREDRAR AKTIER

Det finns nu drygt 130 000 miljonärer som sparar på nätbanken.

”Även om våra miljonärer under året sparat i både fonder och aktier hade de en tydlig preferens för aktier. Och gärna i många olika aktier: De allra flesta hade fler än 12 aktier i portföljen och genomsnittet låg på närmare 17 aktier”, skriver Moa Langemark.

De mest köpta aktierna bland miljonärerna var Investor B, Volvo Car B, Volvo B, Embracer och Evolution.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag var den mest köpta fonden bland Avanzas miljonärer under 2021. Det är ingen slump. Det är en riktig favoritfond bland svenska sparare – något som Affärsvärlden berättade om i mitten av september.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

”Det är den fond som prenumererat på förstaplatsen över de mest nettoköpta fonderna bland svenska sparare i år. Den återkommer månad efter månad”, sa Nordnets sparekonom Frida Bratt då.

Hon sa också:

”Spiltans Investmentbolagsfonds popularitet är ju ett uttryckt för den plats investmentbolag tagit hos svenska sparare. De är de nya folkaktierna.”

SÅ AGERADE SPARARNA I DECEMBER

De senaste dagarna har såväl Avanza som Nordnet släppt mycket statistik kring spararnas agerande under årets sista månad.

Här kan du läsa mer om vilka aktier som lockade Nordnets sparare i december.

Globalfonder lockar Nordnets sparare. 

På Avanza sålde spararna Evolution i december – men köpte i Tesla.

Här går det att läsa vilka sorters fonder som Avanzas kunder köpte och sålde i december.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.