Moderbolagen – var är de?

Kvinnor kan, brukar det ju heta. Men inte starta företag som växer sig riktigt stora. Mindre än 4 procent av svenska storbolag har kvinnliga grundare, visar en färsk studie.

När det talas om kvinnor i näringslivet brukar debatten handla om andelen kvinnliga vd:ar eller styrelseledamöter. Denna debatt förs antingen ur ett jämställdhetsperspektiv eller med fokus på att Sveriges näringsliv riskerar att gå miste om viktig kompetens när kvinnor inte släpps fram i bolagsledningar.

Men det finns ytterligare en grupp som har minst lika stor betydelse för svensk konkurrenskraft. Kvinnliga grundare av tillväxtbolag. Enligt en ny studie från entreprenörsnätverket Founders Alliance är färre än 4 procent av svenska stora och mellanstora bolag (här avses bolag med en omsättning på minst 100 miljoner kronor, ett resultat på minst 10 miljoner kronor och en stadig tillväxttakt) grundade av kvinnor. I denna procentsats räknas även medgrundare in, vilket innebär att andelen företag med enbart kvinnliga grundare är ännu mindre.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets