Monsterbubblan

Råvaror, aktier, obligationer, tillväxtmarknader. Allt har stigit i värde. Låga räntor har gjort att pengarna har flödat in i alla tillgångsslag, världen över. Fortsätter utvecklingen är risken stor för en gigantisk prisbubbla - som brister med en oerhörd smäll.

Alla brasor behöver bränsle. För börsens del behövs att mer kapital flödar in på aktiemarknaden för att index ska orka vidare till nya nivåer, inte minst efter årets uppgång på 46 procent. Ceteris paribus, allt annat lika, är det pengarna som styr – fler köpare än säljare helt enkelt. Men vem ska betala kalaset?

Samtidigt som olyckskorparna kraxade om att 2009 skulle bli ytterligare ett förlorat år för aktier och risken för en systemkris i banksektorn fortfarande hängde som en våt filt över placerarnas allokeringsmodeller började något att hända. Intresset för riskfyllda placeringar tog fart framåt vårkanten. Och återhämtningen gick snabbt. Allt steg i värde med råvaror och tillväxtmarknader i täten, men även aktier, obligationer, ja det mesta har ju faktiskt gått bra i år. Den rekordlåga räntan på korta ränteplaceringar gör naturligtvis sitt till. Att ha pengar på banken är inget alternativ för den som vill maximera sin avkastning. En del av kapitalet som placerats i aktier har kommit från säkrare alternativ som bankkonton och korta räntepapper.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets