Moodys: ECB skapar en bobubbla

Enligt analytiker på Moodys kan ECB:s kvantitativa lättnader leda till bostadsbubblor i flera europeiska länder.

Låga räntor har skapat kraftigt ökade bostadspriser i flera europeiska länder, enligt en rapport från Moodys. Det skriver Financial Times.

Enligt Anna Zabrodzka, som har varit med och skrivit rapporten, har ECB:s tillgångsköpsprogram, genom att de i slutändan leder till att investeringar på bostadsmarknaden uppmuntras, gjort så att risken för europeiska bostadsbubblor har kommit tillbaka.

Störst risk för en bostadsbubbla ser analytikerna i Norge, Tyskland och Storbritannien och den absolut största bubbelrisken finns enligt rapporten i Oslo. Enligt det norska finansdepartementet har sänkta räntor bidragit till den kraftiga boprisökningen i landet och de stigande bostadspriserna ledde till att IMF 2014 sänkte tillväxtprognosen för Norge. IMF har också ett flertal gånger gått ut och varnat för en norsk bostadsbubbla.

Tyskland har länge haft en stabil bostadsmarknad och bostadspriserna föll inte i efterdyningarna av finanskrisen, såsom de gjorde i många andra europeiska länder. Nu har dock en ökad efterfrågan tillsammans med ett lågt bostadsbyggande lett till att priserna stiger rejält.

Brittiska bopriser steg med 5,7 procent från och med januari till maj i år, men ökningen är inte lika stor som året innan, då bopriserna steg med hela 10,4 procent under motsvarande period. Under förra året införde Bank of England hårdare låneregler, men Moodys analytiker anser ändå att lånekriterierna i landet är alltför slappa.

De norska bostadspriserna har stigit mer än 30 procent sedan 2010. I Tyskland har bostadspriserna under samma tid stigit med 25 procent i och Storbritannien med 15 procent.

Utöver att bopriserna stiger har även de kommersiella fastighetspriserna i Europa ökat kraftigt. 2014 steg de kommersiella fastighetspriserna till nivåer som senast observerades innan den senaste finanskrisen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.