Morgondagens ledare?

Hon har vuxit upp i Ryssland, Japan och Tyskland, pratar fem språk och spås nu en lysande karriär inom läkemedelsjätten Pfizer. På måndagkvällen fick 24-åriga Handelsstudenten Maria Hamrin ta emot priset som "Female economist of the year".

Stipendiet ges årligen till en framstående kvinnlig nyutexaminerad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och delades ut för tredje året i rad.

JOBBAR MED M&A: Men Barbro har never stött på a female makthavare.

Bakom initiativet står affärskvinnan Barbro Ehnbom, själv utbildad på Handels och sedan många år bosatt i New York.

– Målet med priset är att på lång sikt öka antalet kvinnliga företagsledare på toppositioner i svenska företag. Det är fortfarande skrämmande få kvinnor i de verkliga företagstopparna. Under de 25 år som jag har arbetat inom mergers & aqcuisitions i New York har jag aldrig stött på någon kvinnlig makthavare, säger Barbro Ehnbom.

– Det här är också ett sätt för mig att ge något tillbaka till Handels. Det blir ständigt allt fler kvinnliga elever på skolan och det här stipendiet har blivit ett “buzz” bland unga kvinnliga ekonomer. De här tjejerna kan mycket väl bli morgondagens stora företagsledare.

Visst är hon glad
Vinnare av stipendiet blev 24-åriga Maria Hamrin som förutom äran nu får ett specialkomponerat program på läkemedelsjätten Pfizer. I oktober går flyttlasset till koncernens tyska huvudkontor i Karlsruhe, och i april väntar ett års jobb på New York-kontoret med bra lön, tjänstebil och gratis boende.

– Jag är naturligtvis jätteglad över det här, säger Maria Hamrin.

– Det känns som en snabbstart på karriären även om man kanske får lite prestationsångest också. Jag är väldigt inriktad på att jobba hårt och ser fram mot att få lära känna Pfizer.

Maria Hamrin är född i Stockholm men har redan gedigen erfarenhet av att leva och bo utomlands. Som äldst av fem barn i en familj där pappan är diplomat har hon vuxit upp i Ryssland, Tyskland och Japan.

– Kvinnliga förebilder? Barbro Ehnbom själv som gör ett fantastiskt jobb för svenska unga tjejer, och som själv skaffat sig en karriär i USA. Och så min mamma. Hon jobbade som översättare innan hon fick barn, sedan slutade hon jobba för att uppfostra oss fem barn i 20 år – och sedan gjorde hon en verklig comeback och fick ett superjobb som översättare åt EU-parlamentet. Hon har verkligen lyckats förena familj och yrkesliv.

Utdelningen av priset skedde i anrik miljö på Confidencen, Ulriksdals slott strax utanför Stockholm. Ceremonin genomfördes med champagne, pompa och ståt. Bland gästerna syntes såväl Sveriges generalkonsul i New York Olle Wästberg, affärsmannen Jan Carlzon och Oriflame-grundaren Robert af Jochnick.

Den senare är även en av de näringslivsprofiler som återfinns i föreningen Barbros Friends, som står bakom stipendiet. Bland “vännerna” återfinns också finansmännen Anders Wall och Sven-Olof Johansson samt familjen Werthén, ättlingar till den avlidne Electrolux-legendaren Hans Werthén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight