Morgonens nyheter

DAGENS INDUSTRI
Var fjärde anställd bort på DnB Kapital Skandia Livs 1,2 miljoner livsparare drabbas av bantad förvaltning. Den norske Banks, DnB, kapitalförvaltning planerar i det tysta att göra sig av med var fjärde anställd. För ett år sedan köpte DnB förvaltningen av Skandia Liv-pengarna. Då bedyrade Skandia att förvaltningsorganisationen skulle förbli densamma.

Flyttlassen vänder hem från London De svenska flyttlassen från London till Sverige går i en strid ström. Det är lågkonjunkturen och det dyra pundet som fått svenska företag med kontor i London att skicka hem sin personal.

– Framför allt är det folk i finansbranschen som flyttar hem, säger Lars-Eric Uhlin, rektor för Svenska skolan i London.

I slutet av 1990-talet skeppade många svenska företag med dotterbolag i London över sin svenska personal till Storbritannien. Men i spåren av lågkonjunkturen går nu flyttlassen i andra riktningen. Både Svenska skolan och Handelskammaren i London vittnar om ett rekordstort antal hemvändande svenskar.

Ökad efterfrågan på företagsobligationer
Efter en rejäl svacka i slutet av förra året har investerarna börjat hitta tillbaka till företagsobligationer. Räntegapet till de riskfria statsobligationerna är nu det lägsta på över ett halvår.

Volvo drog i tisdags nytta av läget och lånade upp motsvarande 2,75 miljarder kronor.
Förra året bröts den uppåtgående trenden på marknaden för företagsobligationer. Efter en rad år med större volymer och fler affärer, inte minst i Europa där marknaden sköt verklig fart efter eurons införande 1999, krympte emissionsvolymerna.

Men nu har intresset vaknat igen. Enligt investmentbanken JP Morgans index är räntegapet mellan statspapper och företagsobligationer nu 1,44 procentenheter i genomsnitt. Det är den lägsta noteringen sedan juni i fjol. En lägre ränteskillnad visar att efterfrågan har ökat.

SVENSKA DAGBLADET
Avreglering har blivit prisfiasko Avregleringen får dåligt betyg från akademiskt håll. En grupp studenter vid företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet har, under ledning av professor Solveig Wikström, granskat vad avregleringen av de tidigare monopolmarknaderna har gett konsumenterna.

Inget av de fyra områdena el, tele, bank och flyg fungerar tillfredsställande när det gäller konkurrens. Elmarknaden domineras av tre sfärer, Vattenfall, Fortum och Sydkraft, som tillsammans kontrollerar 70 procent av hushållen. Inom telefoni är Telia den dominerande aktören med 76 procent av marknaden. När det gäller inrikesflyg är det SAS som har största delen av kakan med drygt 70 procent marknadsandel.

Kollaps hotar Venezuela Den spanska banken BSCH (Banco Santander Central Hispano) – som har stora intressen i Venezuela – tror att ekonomin krymper med 40 procent under det första kvartalet i år. Banken räknar också med att den totala produktionen i landet (BNP) faller med uppåt 9 procent i år. Detta enligt den brittiska affärstidningen Financial Times.

BSCH beskriver situationen som “den värsta förmögenhetsförstörelsen i Venezuelas historia.”
Strejken på det statliga oljebolaget Petróleos de Venezuela (PDVSA) är nu inne på sin sjätte vecka. Utan en snabb lösning på konflikten kan BNP-raset växa till 30 procent i år, tror BSCH, som bedömer att BNP minskar med 2 procentenheter för varje månad konflikten fortsätter

DAGENS NYHETER
Höjd skatt kvar trots prisfall Stockholms villaägare får räkna med att betala för mycket i fastighetsskatt under flera år. I vissa fall kan det handla om tusentals kronor årligen.

Villapriserna stiger inte längre i Sverige. Visserligen steg de i snitt med 3 procent under fjolårets sista tre månader jämfört med föregående tremånadersperiod och med hela 10 procent jämfört med sista kvartalet 2001.

Men i december i fjol föll de med en procent i snitt jämfört med i november. Det visar Statistiska centralbyråns, SCB:s, och Lantmäteriverkets småhusbarometer som publicerades på onsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF