Laddar

Morgonens nyheter

DAGENS INDUSTRI
Antalet konkurser fortsätter att öka Antalet företagskonkurser ökade med 10 procent under 2002.
Ökningen under årets sista månad, jämfört med december 2001, var hela 46 procent.

-Det är den svaga svenska konjukturen som gör att företagen går dåligt, säger Roland Sigbladh, ansvarig för upplysningscentralens, UC:s, företagsinformation.

På Företagarnas Riksorganisation är man bekymrad över att konkurserna ökar.

-Det är ett stort bekymmer, säger Gunvor Engström, VD på Företagarnas Riksorganisation.

– Speciellt som nyföretagandet är så lågt.

Förra året gick 6.918 företag i konkurs, jämfört med 6.313 företag 2001. Den långsiktiga trenden är att antalet företagskonkurser stiger. Sedan bottenåret 1999, då 5.379 företag gick i konkurs, har företagskonkurserna ökat med i genomsnitt 5 procent per år, för att förra året nå 6.918, vilket är den högsta siffran sedan 1998.

Persson bäddar för höjda skatter
Statsminister Göran Persson vill fortsättningsvis inte precisera när regeringen kommer att slopa arvs- och gåvoskatten. Däremot sätter han press på näringslivet och förväntar sig inget gnäll om andra skattehöjningar genomförs. Det sade Göran Persson i Köpenhamn på måndagen.

-Slopandet av arvs- och gåvoskatten kan ses som en utsträckt hand mot näringslivet, som genomförs när det ger bäst politisk nytta för regeringen. Det finns också en finansieringssida – glöm inte det, konstaterade Göran Pesson och tillade:

-I och med att handen är utsträckt kan man också vänta sig att få något tillbaka.

Men det avsåg Göran Persson de skattehöjningar som föreslås i förre LO-ekonomen P-O Edins utredning.

SVENSKA DAGBLADET
Passiva storägare bäddar för män De stora institutionella ägarna är passiva i frågan om en ökad kvinnlig representation i börsbolagens styrelser. Det visar en rundringning som Näringsliv gjort bland några av Stockholmsbörsens största ägare.

I flera fall är kvinnofrågan inte aktuell, i några fall hänvisar man till verksamheter bakom kulisserna, till exempel i nomineringskommittéer och i ett fall, Alecta som förvaltar ett kapital på 300 miljarder kronor, manar VD Lars Otterbeck till tålamod i frågan

DAGENS NYHETER
Elpriset kan höja hyrorna Landets hyresgäster riskerar att få högre hyror – på grund av de skenande elpriserna. I Umeå har det kommunala bostadsbolaget Bostaden redan planer på att höja hyrorna till våren.

– Elpriserna kommer att leda till hyreshöjningar men det är svårt att säga exakt hur mycket det blir. Jag skulle tro att det landar på mellan tio och femton kronor kvadraten, säger Gunnar Wiberg, energihandläggare på SABO.

Prisfallet på borätter fortsätter
Priserna på bostadsrätter i storstäderna sjönk i slutet av förra året. Och trenden väntas fortsätta, enligt bedömare DN har talat med. I medelstora städer och orter med pendlingsavstånd till storstäder kan dock bostadspriserna stiga.

Redan i slutet av förra året inleddes tendensen i storstäderna. Färre besökare kom på visningarna, lägenheterna fick visas flera gånger innan de såldes och budgivningen gick inte lika het som tidigare. I år räknar bedömare av fastighetsmarknaden med att trenden fortsätter.

Skattehöjningar och lägre inkomstökningar förmodas göra folk försiktigare i sina fastighetsköp. Och de som vill flytta till en större bostad kanske väljer ett område längre utanför staden där man får mer pengarna, hellre än närförort eller innerstaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.