Morgonens Nyheter
DAGENS NYHETER
Brist på erfaren arbetskraft Sysselsättningsreserven i Sverige är inte så stor som den kan se ut, visar en ny rapport från Facken inom industrin. SCB har frågat 8.000 arbetsgivare om de sökt personal under det senaste året och hur de uppfattar arbetsmarknaden för sammanlagt 74 olika utbildningsgrupper.
När det till exempel gäller civilingenjörer inom data och IT ser man att det fortfarande finns en liten brist på yrkeserfarna civilingenjörer, men den har minskat sedan förra året. Nyutexaminerade civilingenjörer är det däremot gott om vilket kan betyda att de har svårare att få jobb.
Förlorarna bland de tekniska yrkena är högskoleingenjörerna som har en kortare utbildning än civilingenjörerna. Där har andelen företag som velat anställa halverats på ett par år och är nu nere i 39 procent. Mycket tyder på att när det finns civilingenjörer att välja på tar man hellre dem än högskoleingenjörer.
Inom barnomsorgen har en tydlig brist på gymnasieutbildad personal för två år sedan vänts till en balans på arbetsmarknaden medan man ser en ökande brist på förskollärare.
SVENSKA DAGBLADET
Astra Zeneca satsar i Södertälje Astra Zenecas satsningar i Södertälje gör att ytterligare cirka 400 personer ska rekryteras dit under 2003. På fyra år har antalet anställda i Södertälje ökat kraftigt och uppgår nu till 7 200.
Det är Södertälje som dragit det längsta strået inom läkemedelskoncernen i Sverige efter fusionen mellan svenska Astra och brittiska Zeneca för snart fyra år sedan. I Södertälje har antalet anställda ökat med 1 500 personer och uppgår nu till 7 200. Sämst utdelning har det blivit för personalen i Lund som netto har minskat något.
– Det som framför allt har expanderat i Södertälje är produktionen. Nu är den allra kraftigaste expansionsfasen över för den här gången, men vi kommer säkert att rekrytera ytterligare 300-400 personer under 2003 i Södertälje, säger Staffan Ternby, Astra Zenecas
informationschef i Sverige.
DAGENS INDUSTRI
Rekordfart i fabrikerna Industriproduktionen växer till och med snabbare nu än under rekordåren i slutet av 1990-talet. Under årets tre första kvartal har industriproduktionen ökat med 6,4 procent, jämfört med samma period förra året.
Det är den klart högsta takten sedan 1997. Och BNP (värdet av producerade varor och tjänster) har under årets tre första kvartal ökat med 2,7 procent, jämfört med förra året. Det är samma nivå som 1999 och högre än samtliga övriga år från 1997 och framåt.
Den klarast lysande stjärnan är kemisk industri, där bland annat läkemedel och plast ingår. Ökningen i år uppgår till 14,9 procent.
Skogsindustrin visar också goda siffror, plus 5,9 procent under de tre första kvartalen. På topp tre återfinns också motorfordon. Värdet av de bilar och lastbilar som producerats i landet har i år ökat med 4,9 procent.
SJ hemlighåller dåliga siffror Krisande SJ och näringsdepartementet försöker i det längsta hålla information om det finansiella läget hemlig. Bolaget bryter nu mot regeringens ägarpolicy och struntar i att lämna ekonomisk information för årets tredje kvartal.
“Vi vill inte vira ut några resultatsiffror i en sådan här situation. Det rör bara till”, säger SJ:s ekonomidirektör Per-Olov Dejfors.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.