Morgonens nyheter
DAGENS NYHETER
Stora backar om satstning Stora Ensos vd Jukka Härmälä kan komma att ställa in miljardinvesteringen i Kvarnsveden om inte svenska myndigheter sätter fart med tillståndsprövningen.
-Vi har inte bestämt oss för att bygga en ny maskin. Vi har fattat beslut om att gå vidare bara om vissa villkor uppfylls tillräckligt snabbt, säger han.
Tvekan beror på de svenska myndigheterna, som enligt Jukka Härmälä tar orimligt lång tid på sig för att behandla de olika nödvändiga tillståndsansökningarna.
– I inget annat land har vi samma problem. Trots andra positiva element har vi verkligen övervägt om det är möjligt att göra något alls i Sverige.
Kortare arbetstid gav fler jobb
På Ikea i Frankrike har 35-timmarsveckan blivit 33-timmarsvecka. Och den har genererat nya jobb: sedan avtalet mellan företag och fack slöts i april 1999 har personalen ökat med 50 procent.
I Frankrike som helhet säger sig sex av tio vara nöjda med 35-timmarsveckan, vars tillämpning varierar mycket mellan olika branscher och personalkategorier.
Hårddraget kan sägas att vinnarna blivit de högre tjänstemännen, som automatiskt får sin arbetstidsminskning i hela dagar.
Industriarbetarna får i stället oftast ta ut tiden i timmar – många har fått nöja sig med några få minuter kortare arbetsdagar.
SVENSKA DAGBLADET
Winberg förbereder kvoteringslag
-Om företagen inte når 25 procent kvinnor 2004 så måste vi införa kvotering. Det är min politiska uppfattning, säger jämställdhetsminister och vice statsminister Margareta Winberg när Näringsliv möter henne på hennes rum i Rosenbad.
På frågan om hur uttalandet ska tolkas svarar hon:
– Kalla det ett utspel om du vill. Det är ett löfte mot alla de kvinnor som är arga. Det är ett hot mot de företag som inte gillar det.
25 procent är en minst sagt en ambitiös nivå. De senaste sju åren har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser endast ökat från 5 till 6 procent.
Vodafone tappar mark Operatören rankas fortfarande högst av kunderna men populariteten avtar.Glad idag: Tele2-chefen Lars- Johan Jarnheimer. De mobilringande svenskarna har tidigare betraktat hans bolag som klart sämst av de tre stora teleoperatörerna. Det senaste året har dock Tele2 fått betydligt nöjdare kunder.
Däremot har Vodafones vd Jon Risfelt anledning att vara bekymrad. Vodafone – före detta Europolitan – har visserligen fortfarande bäst image och högst kvalitetsbetyg. Men siffrorna har sjunkit.
DAGENS INDUSTRI
Ericssons resultat hopplöst att förutse
Ericsson och Volvo är de två svenska storbolag som är svårast för analytikerna att följa. Securitas resultat är lättast att pricka in. Det framgår av en studie som DI kan visa idag. Undersökningen korar också Carnegie som Nordens mest träffsäkra analyshus.
Det brittiska analysbolaget AQ har betygsatt analytikernas prognoser av 37 svenska storbolag och har på så sätt kunnat utröna vilka aktier som analytikerna har lättast respektive svårast för att spå om.
Ericsson är enligt undersökningen svårast att förutsäga. Analytikerna har inte lyckats hänga med i det forna telekomlokomotivets dramatiska fall, något som AQ delvis skyller på Ericssons informationsgivning. Ledningen, med VD Kurt Hellström, har i telekomfrossans spår också fått utstå kritik för hur man informerar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.