Laddar

Morgonens nyheter

DAGENS INDUSTRI Stämningsvåg mot Securitas En mängd nya stämningar har lämnats in mot Securitas dotterbolag Globe av anhöriga till offren i terrordåden i USA.

“Antalet stämningar har ökat. Det är kanske 20 stycken nu”, säger Securitas VD Thomas Berglund.

Globe ansvarade för kontrollen på ett av de två plan som rammade World Trade Center.

Hedgefonder stängs för småspararna Medan en vanlig Sverigefond i år har rasat med runt 35 procent har flertalet hedgefonder stigit med mellan 3 och 21 procent.

Men i ett nytt lagförslag vill regeringens utredare stoppa småsparare från att placera direkt i hedgefonder genom att höja minimi- gränsen för en insättning till en halv miljon kronor.

“Vi tar inte hänsyn till marknadsläget. Vi måste se i ett längre perspektiv och titta på produkten som sådan, inte om det ger bra utfall eller inte”, säger Joakim Schaaf, sekreterare i lagförslagsutredningen.

Elektas skadestånd saknar försäkring Om strålknivsföretaget Elekta förlorar sin patenttvist i USA så måste skadeståndet på cirka 250 Mkr betalas ur egen ficka. Någon försäkring som täcker skadeståndet finns inte, vilket Elekta tidigare gjort gällande.

FINANSVISION Snart har nästan alla svenskar egen mobil I slutet av året bedöms nästan alla svenskar ha en mobiltelefon. Årets försäljning väntas landa på 2,3 miljoner lurar, enligt Mobilbranschen, MTB.

Toppåret 2000 såldes 2,4 miljoner mobiltelefoner i Sverige. I fjol såldes 2,3 miljoner och det väntas bli lika många i år, även om försäljningen var trevande det första halvåret.

Telegamar flaxar kring Com hem Allt mer talar nu för att Telia tvingas slumpa bort kabelbolaget Com hem, som i slutet av 1990-talet värderades till 15 miljarder kronor.

”Det troliga är att Com hem säljs för ett ickepublicerat pris”, säger en analytiker.

Danska TDC pekas ut som den mest troliga fyndköparen, sedan norska Telenor tackat nej.

SVENSKA DAGBLADET Bolag hoppar över revisorn inför delåren Bara vart tredje stort börsbolag låter sina revisorer granska delårsrapporterna. Finansinspektionens krav på obligatorisk granskning kan därför få stor betydelse.

Svårt hitta kapital för entreprenörer Riskkapitalbolagen minskade sina investeringar med drygt 700 miljoner kronor mellan första och andra kvartalet i år. Det visar Riskkapitalföreningens senaste enkätundersökning. Värst drabbade är entreprenörerna som har nya företagsidéer.

DAGENS NYHETER Stor ökning av insiderfall Finansinspektionen har lämnat ytterligare ett misstänkt insiderbrott till åklagare. Hittills i år har därmed elva ärenden lämnats över. I fjol var det bara sju stycken.

Tuffa krav på Saabs nya USA-chef Saab i USA har fått en ny chef. Debra Kelly-Ennis har en spikrak karriär inom GM bakom sig. Hon är den första kvinnan med en så hög post inom bolaget i USA. Det blir ett tufft jobb för den 45-åriga Debra Kelly-Ennis. Under de närmaste åren ska Saab fördubbla sin försäljning på den amerikanska marknaden till 7 000 sålda bilar per år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.