Temu
EU: Temu har brutit mot digitallagen – riskerar saftig miljardbot

I slutet av oktober inledde EU-kommissionen ett förfarande mot Temu för att bedöma om den kinesiska lågprisjätten bröt mot EU:s digitala tjänstelag, DSA.
Nu konstateras det preliminärt att Temu har brutit mot den.
“Mystery shopping”-test
Kommissionen beskriver att det finns en hög risk att konsumenter i EU stöter på olagliga produkter på Temus hemsida. Via ett “mystery shopping”-test har kommissionen kunnat hitta produkter som inte är förenliga med EU:s regelverk, bland annat barnleksaker och småelektronik.
Ett “mystery shopping”-test är när personer, i detta fall anställda av EU, besöker en e-butik som om de vore vanliga konsumenter. På så sätt går det att bedöma företaget utifrån konsumentens perspektiv.
En egen riskbedömning som Temu utförde i oktober har också varit felaktig och bygger på allmän branschinformation snarare än specifika uppgifter, skriver kommissionen.
“Detta kan därför ha lett till otillräckliga åtgärder för att begränsa spridningen av olagliga produkter”, lyder det.
Kan bli skyldiga 30 miljarder
EU-kommissionen understryker att slutsatserna är preliminära, och att ett slutgiltigt beslut ännu inte är fattat. Först ska Temu få möjlighet att försvara sig och skriftligen besvara kommissionen.
Om EU-kommissionens preliminära synpunkter därefter bekräftas, kan det slås fast att Temu bryter mot den digitala tjänstelagen – något som riskerar att medföra böter på 6% av e-handlarens totala årsomsättning.
Temus omsättning är inte offentlig men beräknas ha uppgått till 50 miljarder dollar under 2024, motsvarande över 500 miljarder kronor. Stämmer den siffran skulle en böter från EU kunna bli så stor som 30 miljarder kronor.
Den senaste tidens kritik mot Temu
- I slutet av oktober inledde EU-kommissionen en utredning av Temu för brott mot det som kallas Digital Services Act (DSA).
- Tidigt i november kritiserades Temu av Konsumentverket tillsammans med det inom EU gränsöverskridande konsumentskyddsnätverket CPC. I ett öppet brev anklagades e-handeln för att bryta mot konsumentskyddande lagar. I brevet nämndes brister som falska rabatterbjudanden, påtryckningar, påtvingade spel och vilseledande eller utebliven information. CPC har uppmanat Temu att anpassa dessa metoder till EU:s konsumentlagar, och har fortsatt sin utredning av e-handeln.
- Även Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har riktat kritik mot Temu. Hon lovade att driva frågan om att förbjuda både Temu och den kinesiska klädjätten Shein inom Tidösamarbetet. Men när det senare, i början av 2025, röstades om det i riksdagen, sade hennes parti nej till ett sådant förbud.
- I samma veva avslöjade Aftonbladet att Temus returer färdas över 3 500 mil till Bagdad, utan att återanvändas.
LÄS ÄVEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.