Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Börsras gav analytikerna lönelyft… Trots börsras och kraftigt minskad lönsamhet i branschen kunde de topprankade aktieanalytikerna på mäklarhusen höja sina inkomster med nästan 30 procent förra året. Det visar en genomgång av de offentliga självdeklarationerna. Alfred Bergs telekomanalytiker Per Gunnar Sidén och Carnegies analyschef Magnus Matstoms, toppar inkomststatistiken för de högst rankade analytikerna med förenklad självdeklaration. Båda mer än fördubblade sina inkomster till 13,6 Mkr (Sidén) respektive 10,1 Mkr (Matstoms). Bland de få stjärnanalytiker som förra året minskade sin inkomst återfinns Lars Söderfjell, aktiestrateg på Handelsbanken, vars taxerade inkomst enligt Skattemyndigheten sjönk med 62 procent till 4,6 Mkr.
…men sänkte statens portfölj Statens börsportfölj är en rysare för näringsminister Björn Rosengren. Värden för 30 miljarder försvann under årets andra kvartal. Statens innehav utvecklades sämre än börsindex och orsaken är främst kursfallet för Telia. “Förklaringen är enkel. Vi är tunga ägare i telekombranschen och det slår kraftigt”, säger näringsminister Björn Rosengren. Statens 18-procentiga ägande i bankkoncernen Nordea medför också miljardtapp.
Finansinspektionen nästa? Riksgäldskontorets överdirektör Ingrid Bonde är ett av de hetaste namnen i spekulationerna kring vem som blir ny generaldirektör för Finansinspektionen. Sjunde AP-fondens VD Peter Norman och vice riksbankschefen Eva Srejber nämns som andra tänkbara kandidater.
SVENSKA DAGBLADET
Aktielånen i Ericsson ökar Trots att emissionen i Ericsson är avslutad ökar aktielånen i bolaget. I fredags var 468 miljoner Ericsson B-aktier utlånade, det är en ökning med nära 9 miljoner på en vecka. Lånestatistiken dementerar i praktiken medieuppgifter om att det skulle blivit svårt att låna Ericssonaktien under emissionsperioden. Aktielånen når också nya rekordnivåer i Telia.
En 3G-telefon för 10 000 kronor, anyone? Chris Bannister, VD för svenska Hi3G, är övertygad om att svenskarna är beredda att betala för 3G. ”Folk kan utan vidare betala 10 000 för en vanlig digital videokamera. Vi kommer att ha en mobil med kamera inbyggd och en massa attraktiva tjänster. Är bara tjänsterna tillräckligt lockande kommer 10 000 inte att vara ett för högt pris”, säger han.
DAGENS NYHETER
Fler kan tvingas skatta för mobilen Skattemyndigheterna vill ta ut förmånsbeskattning av tjänstemobiler och Telia är på väg att införa tekniska lösningar för att skilja på privat- och tjänstesamtal. Skatteförvaltningen har tidigare drivit ett fall mot Vodafone där flertalet anställda har mobil i tjänsten, och har nu överklagat en länsrättsdom som givit Vodafone rätt. ”Skulle länsrättens dom stå sig, slår det undan benen för stora delar av annan skattekontroll. För att göra kontroller måste vi ha tillgång till uppgifter som är av väldigt privat natur, eftersom det gäller att skilja just privatliv från företagande”, säger revisionsledaren Olof Elmquist.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.