Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Storägare rasar mot mäklararvoden Nu rasar storägarna i Telia mot att investmentbankerna, revisorer och advokater drar in 728 Mkr på Telias fusion med Sonera.
“I slutänden är det Telias aktieägare som får betala den här typen av orimliga arvoden”, säger Tore Andersson, VD för Folksam, som äger 0,3 procent av aktierna i Telia.
”Det finns inte någon proportion mellan vad investmentbankerna gör och vad de får betalt”.
Men såväl företagsledningen, styrelsen som huvudägaren staten lägger locket på och vägrar kommentera.
Brummer tjänar miljoner på raset Brummergänget tjänar en rejäl hacka samtidigt som börsen rasar. Enligt DI:s beräkningar har fondens förvaltare hittills i år lyckats ta hem omkring 700 Mkr i avgifter och arvoden bara på hedgefonden Zenit. Zenit har ett förvaltat kapital på nästan 16 miljarder kronor och dess kunder har fått se sina förmögenheter stiga med 22 procent i år – medan Stockholmsbörsen backat med dryga 46 procent.
F d fastighetskung slipper miljonskuld Förre fastighetskungen Lars Gullstedt slipper betala sin rekordstora skatteskuld på 157 Mkr. Skulden har preskriberats eftersom staten valde att inte bevaka sin fordran.
”Det var väl lite av en sensation, eftersom skattemyndigheten brukar ha de rutinerna att de inte släpper någon frivilligt. I alla fall inte på mycket lång tid”, säger Ingemar Bernhult, Gullstedts juridiska ombud. Den enda skuld som kvarstår är nu blygsamma 543 kronor.
SVENSKA DAGBLADET Gubbmörker i detaljhandeln Kvinnorna handlar, men männen styr. I våra mest publika detaljhandelsbolag sitter få kvinnor vid makten. Endast 12 procent av styrelseledamöterna är kvinnor och ledningsgrupperna består till 76 procent av män. Det visar en genomgång som Näringsliv gjort av 21 bolag inom klädbranschen, dagligvaruhandeln och inredningssektorn.
Av de 21 bolagen har endast ett en kvinnlig VD, Christel Kinning i RNB. Inget av företagen har en kvinnlig styrelseordförande. Trots att branschen främst har kvinnliga kunder är det därmed nästan lika ojämställt inom detaljhandeln som inom resten av företagsvärlden.
Högutbildade flyr Stockholm De hårda neddragningarna inom IT- och telekomsektorn dränerar Stockholm på en allt större andel högutbildade. Akademiker och tjänstemän leder flyttvågen från huvudstaden till framför allt Skåne och Göteborgsregionen, men också till Mälardalen. Försöken att byta bransch har heller inte varit särskilt framgångsrika för de kvalificerade it- och telekomteknikerna.
”Ofta saknar de något i sin kunskapsprofil för att kunna konkurrera framgångsrikt”, säger Hans Rickardsson på Länsarbetsnämnden.
FINANSVISION Öhmans sparkar folk Familjeägda Öhman fondkommission har hållit emot in i det längsta men som följd av marknadsklimatet får nu åtta personer lämna bolaget.
”Det är klart att det har skett något stort när Ericsson går från 1 000 miljarder in marknadsvärde till 50. Det säger sig självt att det drabbar även oss”, säger VD Tom Dinkelspiel.
DAGENS NYHETER Teliakostnader närmar sig tre miljarder För småsparare om satsade pengar när Telia börsintroducerades har turbulensen kring den svenska telejätten inte varit någon lysande affär. Däremot har mäklarhus och rådgivare tjänat storkovan.
Totalt handlar det om närmare tre miljarder kronor som mäklarhus och investmentbanker tjänat på Telias affärer de senaste åren. Förutom 1,2 miljarder i den aktuella Telia/Sonera-affären hamnade närmare 1,5 miljarder kronor i rådgivarnas fickor när Telia börsintroducerades.
46 000 bort från Deutsche Telekom Minst 46 000 personer kommer att förlora sina jobb hos tyska telejätten Deutsche Telekom de närmaste tre åren. Orsaken är det skuldberg som bolaget dragit på sig genom bland annat satsningar på dyra UMTS-licenser. Spekulationer gör redan gällande att personalminskningarna kan komma att drabba upp till 55 000 anställda.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.