Morgonens nyheter i korthet

Civilekonomerna i konkurs. Fler får gå från Ericsson. Morgonnyheterna i ett svep.

DAGENS INDUSTRI Börsrysare fällde Civilekonomerna Anrika Svenska Civilekonomföreningen har gått i konkurs sedan börsraset raderat ut värdet på föreningens aktieportfölj. I portföljen fanns Ericsson, Nokia, Skandia och Metro, alltså riktiga kursrysare. SEB Enskilda Banken var föreningens rådgivare. “Jag är mycket besviken. Om någon säger att man ska placera i vissa aktier och det finns en stor analysavdelning bakom, så tror man ju på det”, säger Civilekonomföreningens VD Marika Markland.

Varslen de största på sju år Arbetsmarknadsstyrelsens generaldirektör Anders L Johansson befarar att uppsägningsvarslen blir lika stora i år som förra året. “Det har inte vänt som vi hoppats på, tvärtom, och mer än hälften av varslen ligger i telekomrelaterad verksamhet”, säger Anders L Johansson som nu tar initiativet till en rikstäckande telekomakut. Representanter för bland andra Ericsson, fackliga organisationer, Nutek, Almi, länsarbetsnämnder och högskolor kommer att inbjudas att delta i gruppen som ska öka samordningen av insatserna mot de uppsagda.

SVENSKA DAGBLADET

”Ännu fler kommer att sägas upp” Ytterligare tusentals anställda kommer att få lämna Ericsson det kommande halvåret. Redan före jul kommer nya varsel och efter nyår är det dags för nästa dråpslag. ”Det här stålbadet är absolut nödvändigt för Ericsson, även om man aldrig kan vänja sig vid att säga upp medarbetare. Sammantaget handlar det om att spara 10 miljarder kronor. Det är storleken på det nya kostnadspaket vi beslutade om i våras”, säger Carl-Gustaf Leinar, personalchef på Ericsson i Sverige.

Riskkapitalregn över högskolor Industrifonden startar ett nytt riskkapitalbolag för att investera i företagsidéer vid Lunds universitet. Satsningen är den andra i sitt slag på kort tid. På sikt ska 200 Mkr investeras i sex liknande projekt. ”Det här är en ny strategi för våra investeringar i tidiga faser. Vi vill komma närmare de nya teknologiska innovationerna vid universiteten och högskolorna”, säger Lars Öjefors, vd för Industrifonden.

DAGENS NYHETER

Bankras i Europa smittar Sverige De svenska storbankernas aktier föll kraftigt på måndagen. Men kursraset är importerat från banksektorn i övriga Europa, och i en internationell jämförelse står sig de svenska bankerna väl. Det menar Rodney Alfvén, bankanalytiker på fondkommissionären Alfred Berg. ”Fallet är väldigt drivet av en pressad sektor ute i Europa”, säger han. ”De svenska bankerna har sedan i somras gått 12-15 procent bättre än bankerna i övriga Europa, men en så här kraftig nedgång går inte att stå emot.” En orsak är att banker med stora innehav av obligationer, främst inom telekom, har fått se dessa sjunka kraftigt i värde. Därtill kommer att bankägda livbolag i övriga Europa drabbas hårdare av börsfallet eftersom de tar på sig en större del av risken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.