Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Klart ja till euron Entusiasmen för svenskt medlemskap i EUs valutaunion EMU ökar bland svenskarna. 47,1 procent säger ja och 32,9 procent säger nej i DIs decembermätning. Förklaringen antas ligga dels i det nära förestående bytet från nationella valutor till euro i EMU-länderna, dels att kronan under hösten har varit rekordsvag. För första gången är andelen kvinnor som säger ja till EMU nu större än andelen som säger nej. 39,7 procent av kvinnorna skulle rösta ja och 37,4 procent nej. Av männen säger 54,4 procent ja och 28,5 procent säger nej.

Stenbecks spelbolag stämmer staten Finansmannen Jan Stenbecks spelbolag Cherry planerar att stämma svenska staten på mångmiljonbelopp. Anledningen är lagstiftningen mot enarmade banditer, som Cherry hävdar tillkommit på formellt felaktiga grunder. Dessutom anklagar bolaget svenska staten för att spelförbjudet införts med för kort varsel och liknar förfarandet vid konfiskation. Sammanlagt har Cherry gått miste om intäkter på uppskattningsvis över 100 Mkr som en följd av lagändringarna, och spelbolaget kräver ersättning också för investeringar i maskiner och personal.

Vapengrupp betalar bredband Utbyggnaden av bredband i Sverige finansieras av en av USAs mest kontroversiella vapenindustrigrupper, The Carlyle Group, en riskkapitalfond med nära kopplingar till såväl Vita huset som familjen bin Ladin. Hur mycket som investerats i Bredbandsbolaget är oklart, men det rör sig om ett antal tiotal miljoner. Bland gruppens bolag finns svenska vapenkoncernen Bofors.

OM vill ha bort porrkung OMs styrelse är i färd med att ta fram etiska riktlinjer för vilka bolag som ska vara accepterade på Stockholmsbörsen. De nya reglerna blir också gällande på handelsplatsen Jiway, vilket kan innebära att porrimperiet Private Media Group slängs ut från OMs internationella börs. Arbetsgruppen utgörs av statens representant i OM:s styrelse, Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén, tidigare börschefen Bengt Rydén och OMs koncernchef Per Larsson.

DAGENS NYHETER ”SAS köp av Braathens klart idag” På måndagsförmiddagen väntas SAS meddela hur många av Braathens aktieägare som sagt ja till SAS bud på företaget. Sedan tidigare har SAS fått klartecken från 68,8 procent av aktierna. När nu även rederiet Color Group med drygt 10 procent av aktierna sagt ja återstår bara ett större antal småaktieägare som knappast lär kunna sätta käppar i hjulen för SAS. Det mesta pekar därmed på att SAS köp av norska Braathens går vägen och att en affär kan avslutas före årsskiftet.

Tyskland sämst på tillväxt Tyskland, EU:s klart största ekonomi, är sämst i klassen när det gäller tillväxt. Orderingången sjunker och investeringarna faller kraftigt. För ett år sedan spådde de flesta att den goda tillväxten från år 2000 skulle fortsätta också i år, med siffror nära 3 procent. Utfallet blir inte bättre än 0,7 procent. En vändning bör komma under 2002, men tillväxten hamnar sannolikt under 1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight