Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Guldregn över OM:s toppchefer. OM:s VD Per E Larsson och styrelseordförande får dela på 17,5 Mkr i bonus för år 2000. Per E Larsson får rekordhöga 10 Mkr i bonus för år 2000, vilket tillsammans med hans lön ger 13,5 Mkr för ett års arbete. OM:s grundare och ordförande Olof Stenhammar får 7,5 Mkr i bonus, och kommer totalt upp i 9 Mkr. Toppcheferna i OM har utöver lön och bonus även fått optioner som ligger på en lösenkurs till 400 kronor per aktie.
Skog och personal ökar utdelningen. Teknikkonsulter, personaluthyrare och skogsbolag är de branscher som står för årets största utdelningshöjningar. Men utdelningarna kommer från en minoritet av de noterade bolagen och av dem som överhuvudtaget ger utdelning är det bara 30 procent som höjer den. Generösast är riskkapitalbolaget Traction som delar ut 3,15 kronor per aktie till sina ägare. Även Broström, Holmen, Sweco och Proffice hör till de som höjer sina utdelningar jämfört med förra året.
FI varnar för ny fastighetsbubbla. Finansinspektionens generaldirektör Claes Norgren varnar för utvecklingen på fastighetsmarknaden och manar fastighetsbolag och banker till försiktighet. Sjunkande soliditet i kombination med den påbörjade konjunkturavmattningen ökar riskerna i fastighetsbolagen och avmattningen kommer så småningom att leda till fallande fastighetspriser. Norgren uppmanar fastighetsbolag och kreditgivare att noggrant följa och analysera utvecklingen.
FINANSTIDNINGEN
Var tredje svensk vill ut ur EU. Efter drygt fem års medlemskap i EU jäser missnöjet fortfarande bland svenska folket, det visar en opinionsmätning från Demoskop och Finanstidningen. 58 procent av svenskarna vill att Sverige stannar kvar i EU tills vidare, men 35 procent av de tillfrågade är så missnöjda med EU-medlemskapet att de helst ser att Sverige lämnar unionen. Även stödet för valutaunionen EMU vände återigen nedåt i februari. En tydlig majoritet, 55 procent, skulle rösta nej om det hölls en folkomröstning om EMU i dag.
Cellfabriken redo att lämna Columna. Medicinteknikföretaget Cellfabrikens försök att köpa fastighetsföretaget Columna har stött på så pass mycket motstånd att man nu överväger att lämna företaget. Under gårdagen sålde Cellfabriken drygt 31 miljoner aktier i Columna, vilket är en minskning av innehavet från 17 till 14 procent. Cellfabrikens Staffan Wogenius beskriver utförsäljningen som en ren försiktighetsåtgärd. ”Vi ville inte ha alla ägg i samma korg. Vi ville öka vår riskspridning”, säger han.
SVENSKA DAGBLADET
Nätet öppnar för kursfusk. I takt med att aktiehandel via nätmäklare växer har antalet fall av misstänkt kursmanipulation mångdubblats. Förra året anmäldes 18 ärenden av otillbörlig kursmanipulation till Finansinspektionen. Det är tre gånger så många fall som 1998, då bara sex ärenden anmäldes till myndigheten. Skentransaktioner, där kunder köper eller säljer lågomsatta aktier till sig själva i syfte att manipulera kurserna, står för runt hälften av de ärenden som för närvarande handläggs hos Ekobrottsmyndigheten.
Krisvarning för tysk ekonomi. Europas tyngsta ekonomi håller på att varva ner, så tolkades igår ett oväntat ras i orderingången för den tyska industrin. I stället för ett fall på förväntade cirka 1 procent, den mest skeptiska prognosen låg på 2,2 procent, minskade beställningarna i januari med 3,9 procent jämfört med december förra året. De senaste dagarna har även flera oberoende konjunkturinstitut skruvat ner sin prognoser f��r den tyska ekonomin.
DAGENS NYHETER
Norge före Sverige med 3G. Den tredje generationens mobiltelefonnät kommer på plats i Norge långt tidigare än i Sverige trots att UMTS-licenserna delades ut ungefär samtidigt i höstas. Först att komma i gång är Netcom, ägt av svenska Telia och innehavare av ett av de fyra norska tillstånden. I december ska 400 basstationer vara klara och 33 procent av den norska befolkningen ha tillgång till nätet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.