Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Företagsfonder gör anställda till miljonärer. Ericssons och Astra Zenecas allemansfonder har skapat miljonärer bland vanliga anställda. Men i juli nästa år sätter Finansinspektionen stopp för företagsanknutna allemansfonder. Då lanserar både Ericsson och Astra Zeneca nya aktieprogram.
3,3 miljoner fondkronor. Så mycket pengar, före skatt, har den Ericssonanställda som varje månad, sedan starten 1984, satt in 600 kronor i bolagets allemansfond. Den Astraanställda som investerat lika mycket i Astras allemansfond har 2,5 Mkr. Detta enligt DIs överslagsberäkningar på de uppskattade snitträntorna under perioden.
Volvos köp av RVI/Mack är i hamn. På måndagskvällen blev klart att USAs konkurrensmyndighet godkänner affären. EU godkände Volvos köp av RVI/Mack redan i september. Under hösten har Leif Johansson varit ivrig att påbörja integreringen av RVI/Mack och Volvo och nu vill han inte spilla mer tid. “Under de närmaste två åren kommer samordningsbesparingarna att uppgå till 3,5 miljarder kronor årligen. Besparingarna kommer att vara små i början för att sedan öka i storlek”, säger han.
FINANSTIDNINGEN
Börsras tungt för staten. De fallande börskurserna gör att staten får in mindre pengar i reavinstskatt. Det handlar om mer än 5 miljarder kronor i minskande intäkter under året, enligt prognoser från Ekonomistyrningsverket, ESV.
IFS söker partner efter likviditetskris. Programföretaget IFS befinner sig i en akut likviditetskris. Företaget letar nu aktivt efter en industriell partner. Koncernchefen Bengt Nilsson säger att situationen är “bedrövlig”. Företaget arbetar nu aktivt på att hitta en industriell partner. I praktiken innebär det att IFS vill bli uppköpt. “Vi har en väldigt stark position. Men vi finns på en marknad där det redan skett en mängd utslagningar. Vi bedömer att konsolideringen måste fortsätta ytterligare ett steg och vi för en del sådana diskussioner givetvis”, säger Bengt Nilsson. Närmast till hands ligger enligt honom ett företag med en kompletterande produkt. “Jag kan inte säga vilket område vi tittar på, för då blir det för enkelt att gissa”, säger han.
SVENSKA DAGBLADET
Telias licensmiss värd 11 miljarder. Värdet på en UMTS-licens i Sverige ligger mellan 7,5 och 11 miljarder kronor. Det säger Stenbeckägda Netcoms vd Lars-Johan Jarnheimer. Vid beräkningen har han utgått från hur mycket de kontinentala mobilteleoperatörerna varit beredda att betala för sina licenser bland annat i Storbritannien och Tyskland.
SJ på väg sätta trafikrekord.
Aldrig har så många åkt på SJs tåg. Fram till och med november har trafiken ökat med 6 procent och det är nu fler resenärer på tågen än under krigsåren. Snittbeläggningen ligger på nära 50 procent och SJ tvingas nu bygga ut vagnparken. Förra året ökade trafiken med hela 8 procent och fram till nobember ligger årets ökning på 6 procent. Ungefär 25 miljoner resor görs årligen.
DAGENS NYHETER
Nödlösning kan rädda Telia. En förbättring av den befintliga tekniken kommer att vara Telias övergångslösning då bolaget inte fått en licens för den tredje generationens mobiltelefoni (UMTS). Men Telias koncerncef Marianne Nivert medger också att företaget måste ha en UMTS-licens.
Dahlsten får fortsatt förtroende. I dag håller Internetkonsulten Icon Medialab extrastämma och den havererade affären med Icon Asia läggs troligen helt på is. Trots den senaste tidens fadäser sitter vd Ulf Dahlsten kvar på sin post.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.