Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Stockholm befäster sin ställning som en av Europas snabbast växande ekonomiska regioner. Bara Dublin, Paris och Helsingfors växer snabbare. Det visar den internationella fastighetskonsulten Jones Lang Lasalles index över de städer och regioner som har snabbast tillväxt i Europa. Det är främst IT-sektorns utveckling och internetrevolution som placerar tre nordiska regioner högt upp i Europas tillväxtlista.
Ett aktieägarkonsortium styrt från Strömstad har köpt en kontrollpost i prismäklarföretaget Pricer. Målet för kuppen är dels att byta ut delar av bolagets styrelse, där bland andra cykelkungen och storägaren Salvatore Grimaldi sitter, dels att tala upp aktiekursen inför ett eventuellt uppköpsbud.
FINANSTIDNINGEN
Det är kvalitetsproblem som är huvudorsaken till Ericssons brakförluster för mobiltelefonerna. I snitt går en av fyra nytillverkade mobiltelefoner inte att sälja på grund av fel, erfar Finanstidningen.
”Ibland har andelen säljbara telefoner varit lägre än 75 procent, nedåt 60 procent. Ett känt exempel är ju T28, som dröjde i flera månader. Du kan jämföra problemen med de som Saab hade för några år sedan”, säger en person.
En av grundorsakerna till kvalitetsproblemen sägs vara att Ericsson inte har full överblick över produktionen, och därmed inte full kontroll.
Nu är det mekanisk verkstad som gäller. Atlas Copco och SKF tillhörde börsens vinnare på tisdagen. Verkstadsbolagen är på väg mot revansch, enligt analytiker.
”Redan för två månader sedan menade vi att de cykliska aktierna blivit för lågt nedpressade. I synnerhet verkstadsindustrierna där vi tyckte att mekaniska verkstadsbolag som Atlas Copco, SKF och Sandvik är intressanta”, säger Ola Asplund, strateg och analytiker på Hagströmer & Qviberg.
SVENSKA DAGBLADET Löneökningarna inom verkstadsindustrin skall vara avsevärt mindre än 3 procent, och all förhandling av lönerna ska ske lokalt. Arbetstiden skall inte förkortas och övertiden inte begränsas. Det var beskedet från Sveriges Verkstadsindustrier när avtalskraven i går presenterades för de fackliga motparterna i Förhandlingsrådet – Metall, SIF och CF.
Det var återigen en oenig Riksbanksdirektion som beslutade att låta reporäntan vara oförändrad på 3,75 procent vid det penningpolitiska mötet den 9 oktober. Liksom flera gånger tidigare reserverade sig vice riksbankschefen Eva Srejber. Hon ville höja reporäntan med 0,5 procentenheter, enligt det protokoll från mötet som offentliggjordes på tisdagen.
DAGENS NYHETER Försäkringsbolagens förmögenheter har vuxit enormt de senaste åren till följd av börsens uppgång. Men pengarna har inte kommit pensionsspararna till del. Försäkringsbolagen vill dock inte öppna sina kassakistor. Bara för AMF Pension handlar det om cirka 50 miljarder kronor som undanhålls försäkringstagarna.
Trots att det råder goda tider i Sverige har kommunerna problem att få ekonomin att gå ihop. Var tredje kommun väntas inte klara av balanskravet, att intäkter och utgifter är lika stora, i år. Det visar en rapport om kommunernas ekonomiska läge som presenterades på Kommunförbundet i går.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.