Morgonens nyheter i korthet

Alfred Bergs dubbla bud om Munksjö. Ringholm rädd för nya varsel. Ekonomi24 vet vad som står i morgontidningarna.

DAGENS INDUSTRI

Smurfits bank sänkte sin egen värdering av Munksjö. Bankirfirman Alfred Berg, som är Jefferson Smurfits rådgivare i uppköpet av Munksjö, värderar aktien till 95 kronor i en egen analys. Det ��r 23 procent mer än budet på 77 kronor per aktie som presenterades i förra veckan. Samtidigt ringer Alfred Berg runt och rekommenderar kunderna att ta Smurfits lägre bud. ”Jag tycker att det (77 kronor) är rätt nivå”, säger Erik von Ehrenheim på Alfred Berg. ”Det är en finansiellt driven transaktion, där Smurfit gör det här för att förbättra sin egen värdering. Det är det grundläggande motivet och det präglar prisnivån.”

Ny våg av varsel oroar Ringholm. Finansminister Bosse Ringholm fruktar för effekterna när de varsel som lades under hösten blir verkliga uppsägningar under våren. Dessutom är han orolig för att det kan komma fler varsel om arbetsmarknaden fortsätter att försvagas. ”Konjunkturvändningen kommer nog inte så snabbt som en del tror att den gör”, säger han i en intervju med DI. Vad oroar dig mest när det gäller svensk ekonomi? ”Det jag oroar mig mest för är att arbetsmarknaden kan få känningar av konjunkturnedgången. Varslen som vi sett under hösten kommer ju att slå ut efter hand”, säger Bosse Ringholm.

Maktkamp i NGM. Aktietorgets VD Patrik Engellau och NGMs störste ägare Mats Löfgren har långt gångna planer på att slå samman de båda småbolagsbörserna till en. Men NGMs andre storägare Björn Nordstrand vägrar låta frågan nå styrelsenivå.I stället försöker Björn Nordstrand tvinga bort Mats Löfgren från NGM.

Enligt vad DI erfar råder en maktkamp inom småbolagsbörsen NGM. Finansmannen Björn Nordstrand kontrollerar via sitt programvarubolag Univits 29 procent av rösterna och 12 procent av kapitalet i NGM. Dessutom dominerar Nordstrand styrelsen.

FINANSTIDNINGEN Storm kring företagarbas. Allvarlig kritik riktas mot Thomas Sigfridson, ordförande i Företagarnas Riksorganisation (FR). Sigfridsons bolag har fakturerat 8 000 kronor per dag för att göra arbete som en vd annars skulle göra. Samtidigt är FR i färd med att sparka folk på grund av vikande intäkter.

”Stärk valutareserven”. Riksbanken behöver bygga en större valutareserv om Sverige ska klara av ett ERM-medlemskap inför ett eventuellt införande av euron. Det anser vice riksbankschef Lars Heikensten, som vill vänta med ytterligare inleveranser till statskassan. ”Det är upp till Riksbankens ägare, riksdagen, att ta diskussionen om vad som bör göras med vårt egna kapital. Men personligen tror jag att vi behöver bygga upp en större valutareserv de kommande åren inför ett medlemskap i ERM och EMU”, säger vice riksbankschef Lars Heikensten, som på måndagen deltog i SACO:s skattekonferens.

SVENSKA DAGBLADET Tronskifte på IT-börsen. Traditionella IT-konsulter och programvarubolag dominerar återigen listan över Stockholmsbörsens högst värderade IT-bolag. Samtliga internetkonsulter har tvingats lämna den allt mer exklussiva ”miljardklubben”. Det visar en genomgång som Näringsliv har gjort. I början av år 2000 var 31 börsnoterade IT-bolag medlemmar i ”miljardklubben”. Ett år senare hade siffran fallit till 23, och i dag ligger blott elva IT-företag över miljardstrecket.

Vallenbergs dubbla världar. Hittills har Investor förlorar på det stora aktiebytet med Wallenbergstiftelserna. Även marknadens bedömning av affären slog slint.

DAGENS NYHETER Svensk köpare vill ta över i Gislaved. De senaste dagarna har det förekommit spekulationer om att däckstillverkningen i Gislaved kan bli kvar. Och därmed rädda jobben för 750 varslade. I ett kortfattat meddelande till de berörda facken i Gislaved bekräftar koncernledningen i Tyskland att det finns spekulanter på anläggningen. Men brevet avslutas med att ”förutsättningarna för fortsatt däckstillverkning är mycket små”. ”Vi har spekulanter som vill köpa maskiner och byggnader, men ingen av de stora tillverkarna”, säger en talesman för koncernledningen i Tyskland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.