Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Dyrt att kriga om 3G-order. Konkursförvaltare vinnare i krisen. Skumma morgonens blaskor.

DAGENS INDUSTRI Dyrt nöje slåss om order. Ericsson och Nokia förlorar när telebolag tvekar om 3G Det står 36-32 till Ericsson mot Nokia i kampen om flest avtal om systemleveranser till 3G-operatörer. Nu är det dags att börja räkna baklänges. Telekomoperatörernas skulder gör att flera nu tvingas skjuta på sina investeringar eller helt ställa in dem.

Konkursförvaltare krisens nya vinnare. Antalet företagskonkurser i Sverige fortsätter öka. Men det finns vinnare på att företagen dukar under. DI har kartlagt vilka advokatbyråer som får ta hand om flest konkurser.Flest konkurser sker i Stockholms län, där ökningen i juli var hela 23 procent. Och advokatbyrån Lindskog Malmström, som har flest ärenden på sitt bord, har märkt av ökningen. Andra som toppar listan i Stockholm i år är Hökerberg & Söderqvist, Lindh Stabell Horton och Vinge. I Västra Götaland är det Ackordcentralen och advokatbyråerna Rosengren och Wistrand som har flest antal konkurser. Men även advokatfirmorna Glimstedt och Vinge är flitigt anlitade.

SVENSKA DAGBLADET

Försäkringsbolag satsade fel i vår. Sämre pensioner och högre försäkringspremier. Det blir resulatet av försäkringsbolagens ödesdigra felsatsningar under våren. Trots det kraftiga börsfallet valde bolagen att köpa riskfyllda aktier. Felsatsningar försämrar försäkringsbolagens ekonomiska ställning. De tappade 124 miljarder kronor bara under första halvåret 2002. I slutändan betyder det sämre pensioner och högre premier.

Pressat arbetsliv bakom ökade sjukskrivningar. Det är inte sämre hälsa som fått sjukskrivningarna att skjuta i höjden. En allt äldre befolkning och ett mer pressat arbetsliv är förklaringen, enligt den utredning som presenterades i går. Anna Hedborg, generaldirektör på Riksförsäkringsverket, står bakom delrapporten till Utredningen om analys och hälsa i arbetet (AHA).

DAGENS NYHETER Goda resultat – om man är direktör. Fallande vinster behöver inte betyda indragen bonus i alla fall inte för direktörerna. DN:s sammanställning visar att tio av fjorton storbolag som minskade sin vinst under 2001 ändå betalade ut bonus till sina vd:ar. Fjorton av de tjugo största bolagen på Stockholmsbörsen minskade förra året sina vinster med sammanlagt drygt 100 miljarder före skatt. Ändå valde tio av dessa fjorton bolag att betala ut bonusar till sina verkställande direktörer. Det visar en genomgång av bolagens årsredovisningar.

Hård kritik mot Åsbrinksbolag. Finansinspektionen är kritisk mot redovisningsfelen i NGM Holding, där Erik Åsbrink sitter med i styrelsen. Felen väcker frågor om ordningen i bolaget, anser myndigheten. “Oavsett om detta påverkar aktiekursen eller inte är det en så stor summa att det väcker frågor kring ordning och reda på bolaget. Detta även hos revisorn”, säger Anders Torgander, chef på redovisningsenheten på Finansinspektionen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.