Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Inget bud på Scania. Aktieägare i Scania som hoppats på att storägaren Volkswagen ska lägga ett bud på bolaget lär bli besvikna. Det spår Leif Östling, VD och koncernchef för Scania, som är övertygad om att Volkswagen inte har för avsikt att öka sin ägarandel. Som en konsekvens av detta spår han att den andra storägaren, AB Volvo, kommer att dela ut sina Scaniaaktier till aktieägarna.

Stenbeck snuvade staten på 2 miljarder. Finansmannen Jan Stenbeck snuvar svenska staten på mer än två miljarder kronor i reavinstskatt. När Kinnevik sålde innehavet i teleoperatören SEC med en reavinst på 7,6 miljarder kronor. Aktierna låg dock i två skattebefriade bolag i Nederländerna och Luxemburg. Affären har stora likheter med Telias kritiserade börsnotering av katalogbolaget Eniro.

FINANSTIDNINGEN

”Ta mer pengar från Riksbanken”. Ta pengar från Riksbanken och betala av på den svenska statsskulden. Det menar Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén. ”Det är från statsskuldspolitisk utgångspunkt en kostnad att ha en överkapitaliserad Riksbank”, säger han. Utöver de 20 miljarder kronor som förra veckan föreslogs bli utdelning från Riskbanken till staten menar han att ytterligare 20 miljarder är en fullt möjlig leverans”.

Organisering IT-branschens nya lockbete. Efter att ha skytts som pesten anstormas nu arbetsgivarförbunden av IT-bolagen. Engagemang i arbetsgivarfrågor används nu till och med som lockbete vid rekrytering till bolagen. Den plötsliga anstormningen av IT-bolag resulterade i att ett helt nytt arbetsgivarförbund för IT-bolag bildades i höstas inom Almega, IT-företagens arbetsgivarorganisation. Medlemmarna uppges strömma in.

SVENSKA DAGBLADET

AD-dom halv seger för Jämo. Jämo förlorade tvisten med Landstingsförbundet om två barnmorskors löner. Jämo hävdade att barnmorskorna lönediskriminerats i förhållande till en medicintekniker. Men Jämo Claes Borgström anser ändå att domen är mer än en halv seger. ”Principiellt är det en stor seger. Domstolen visar att två olika arbeten kan jämföras och befinnas likvärdiga”, säger han.

”GPRS, var god dröj”. På den pågående mobilmässan i Cannes lyser GPRS med sin frånvaro. Nokia har inte presenterat någon GPRS-telefon utan beräknar att de första telefonerna ska komma ut på marknaden under tredje kvartalet i år och börja säljas i stor volym under fjärde kvartalet. Inte heller Telia tänker dra igång sin satsning på GPRS förrän efter sommaren. Trots att bolaget haft sitt nya GPRS-nät klart i nästan ett år så har bristen på de nya GPRS-telefonerna gjort att premiären fått skjutas upp rejält.

DAGENS NYHETER

Bankerna får skarp kritik. Thomas Franzén, chef för Riksgäldskontoret, riktar svidande kritik mot bankerna. Sparräntorna är skamlöst låga och avgifterna alldeles för höga, anser han. Genom att ha pengar i bankerna går spararna miste om miljardbelopp, hävdar Franzén. ”Mitt råd till kunderna är att sluta klaga på den dåliga räntan. Ta ut pengarna och sätt in dem där du får bra avkastning”, säger Thomas Franzén.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets