Morgonens nyheter i korthet

Grundare enda räddningen för Adcore. Analytikernas alla missar. Läs mer ur gryningens tidningsräd.

DAGENS INDUSTRI Grundare enda räddningen för Adcore Det råder stor skepsis på aktiemarknaden om internetkonsulten Adcores chanser att få in tillräckligt med pengar för att hindra en konkurs. I går försämrades oddsen ytterligare för nyemissionen när aktien föll till 61 öre – en ny bottenkurs. “Bara Christer Jacobsson kan rädda Adcore nu”, tror en bedömare. Christer Jacobsson är grundaren av Connecta och var länge styrelseordförande i det sammanslagna företaget. Han sålde innan aktien klappade ihop och tjänade uppskattningsvis 500 Mkr.

Analytikernas alla missar Glappet är stort mellan det resultat analytikerna förutspår för många A-listenoterade bolag och det resultat företagen sedan uppvisar. För IT-bolag som Cell Network, Framfab och Icon uppgår felmarginalen till omkring 70 procent. ”En orsak är att företagen själva varit dåliga på att lämna relevant information, säger Carnegies analyschef Magnus Matstoms. Andra bolag där analytikernas spådomar slagit fel med 25 till 30 procent är Volvo, Gambro och OM. De bolag man lyckats pricka in väl är Astra Zeneca, Electrolux, Nokia och Securitas.

Letsbuyit stamgäst hos fogden Johan Staël von Holsteins skapelse, e-handelsföretaget Letsbuyit är stamgäst hos kronofogden. Enbart i Sverige har Letsbuyit dragit på sig 48 betalningsanmärkningar och kreditbetyget är i botten. Dessutom har Patent- och registreringsverket (PRV) hotat företaget med likvidation. ”Vi letar nya finansiärer och måste få in nya pengar inom kort och därmed har tyvärr en del leverantörer drabbats”, säger Fredrik Staël von Holstein, operativ VD i Letsbuyit.

FINANSTIDNINGEN

Nokia på ruta ett Nokia nådde den lägsta kursen under 2000-talet på onsdagen. Aktien noterades så lågt som i 168 kronor, den lägsta noteringen sedan början av september för två år sedan. I år har Nokia tappat omkring 60 procent av sitt värde. Färska siffror som visar att marknaden börjat krympa fortsätter pressar aktien. Samtidigt har Ericsson tagit tillbaka sin tredjeplats bland världens mobiltelefontillverkare.

Fredrik Lundberg räds inte nedgång Finansmannen och fastighetsmagnaten Fredrik Lundberg spår fortsatt mörka tider. ”Det vänder inte i höst. Vi är på väg in i en normal lågkonjunktur som kommer att ta tid. Jag tror inte att det kommer att vända inom de närmaste tre kvartalen”, säger han. För företagen i Lundberggruppen är han dock inte orolig och avfärdar kritiken om att det händer för lite och utvecklingen går trögt.

SVENSKA DAGBLADET

Konfliktvarsel hot mot flyget Flygtrafiken riskerar att drabbas av konflikt på fredagen den 7 september. LO-förbundet Transport har varslat om stridsåtgärder för cirka 500 tekniker. I första skedet vägrar de arbeta övertid samtidigt som nyanställningar blockeras. Fortsatta svårigheter att nå en uppgörelse kan, enligt Transport, snabbt innebära upptrappning av konflikten. Och då kan effekterna bli stora på flygtrafiken.

IT-fonder ratar svenska bolag Svenska bolag har blivit iskalla för IT-fonderna. Det visar en granskning av halvårsrapporterna från de fem största IT-fonderna i Sverige. En viktig förklaring till att Microsoft tar mer plats i fondportföljerna är den kursuppgång på 40 procent som mjukvarujätten genomgått sedan årsskiftet. Samtliga fem IT-fonder redovisar värdemässigt mindre innehav i svenska bolag, jämfört med årsskiftet. I de flesta fall rör det sig om stora förändringar nedåt, där anledningar är raset i Ericsson-aktier.

DAGENS NYHETER Enig kritik mot Rosengren Lagstiftning mot företagsflytt är helt otänkbart. Det skulle hämma etablering av företag i landet. Det är både LO och Svenskt Näringsliv helt eniga om. Därmed är de arbetsmarknadens båda stora parter, arbetsgivarnas Svenskt Näringsliv och löntagarnas LO, helt eniga i sin kritik mot näringsminister Björn Rosengrens tankar på att lagstifta mot att internationella koncerner flyttar ut produktion från Sverige. ”Förslaget är inte särskilt konstruktivt och skulle få oerhörda negativa konsekvenser för vårt näringsliv. Vi skulle helt gå miste om nya etableringar”, säger Kent Brorsson chef för arbetsrättsenheten på svenskt Näringsliv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF