Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Bildman vann mot Astra. Astra gjorde fel i samband med att Lars Bildman sparkades när sex-skandalen i USA rullades upp 1996. En amerikansk domstol i Massachusetts slår fast att anställningskontraktet är giltigt. Rätten avvisar också ersättningskrav för ett skadestånd på 100 Mkr som Astra betalat ut till ett jämställdhetsorgan. Med utslaget i handen är Lars Bildman fri att kräva Astra Zeneca på miljontals dollar.
Vattenfall på väg köpa polsk eljätte för 4 mdr. Statliga Vattenfall är i slutförhandlingar om att köpa Polens största eldistributionsbolag GZE av polska staten. Vattenfall räknar med att inom kort få till en överenskommelse om att under en tvåårsperiod ta över majoriteten i GZE för uppemot 4 miljarder kronor.
FINANSTIDNINGEN
Rekord för julhandeln. Efter en trög start ser det nu ut som om årets julhandel med råge kommer att överträffa rekordåret 1999. Vinterns intåg tycks bli många butikers räddning. “Vår bedömning är att detaljhandeln kommer att sälja för nära 40 miljarder kronor under årets december, en ökning med 4-5 procent i fasta priser jämfört med förra året. Det är en jättestark uppgång med tanke på att ökningen under förra årets julhandel var rekordstor”, säger Carl Eckerdahl, utredare på Handelns utredningsinstitut, HUI.
Franzén fortsätter varna för sämre börstider. Tiden är förbi då börsen långsiktigt visar klart bättre avkastning än den riskfria räntan. Räkna med skrala börsår. Den varningen levereras av Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén, som oroas av att många svenskar ser aktieköp som något av “vinst varje gång” även på längre sikt. “Jag tror att aktiemarknaden framöver kommer att se betydligt svagare ut än den gjort under de gångna åren. Jag är osäker på hur detta kommer att se ut när det gäller enskilda år. På lång sikt får man en betydligt svagare utveckling”, säger han.
SVENSKA DAGBLADET
Pappers och Sif sågar skogsbud. Tvärnej. Så kan de fackliga reaktionerna sammanfattas på det treåriga lönebud som skogsarbetsgivarna presenterat. “Arbetsgivarnas krav på ökad makt över arbetstidens förläggning omöjliggör en avtalsuppgörelse. Det kan aldrig bli tal om mer flexibilitet på arbetstidsområdet än vad som redan finns”, säger LO-förbundet Pappers ordförande Sune Ekbåge. Arbetsgivarna ägnar sig åt rent önsketänkande.
Villy Bergström var emot räntehöjning. Det var en oenig riksbanksdirektion som beslutade höja reporäntan från 3,75 till 4,0 procent vid det penningpolitiska mötet den 6 december. Vice riksbankschefen Villy Bergström reserverade sig och ville låta räntan ligga oförändrad. Han ansåg att banken tecknat en alltför mörk hotbild i den inflationsrapport som låg till grund för räntebeslutet.
DAGENS NYHETER
Telia fick fyra chanser. Post- och telestyrelsen (PTS) uppmanade Telia flera gånger att beskriva hur företaget hade tänkt sig klara PTS krav på geografisk täckning av den tredje generationens mobiltelefoni. Trots detta kunde inte Telia ge något tillfredsställande svar. Det visar tidigare hemliga dokument som DN tagit del av. Enligt dokument som PTS gjort offentliga på DN:s begäran har Telia haft flera möjligheter att klara ut eventuella missförstånd. Myndigheten har gett Telia minst fyra förelägganden under oktober månad om att förtydliga och komplettera sin ansökan. Ändå har inte Telia lyckats ge PTS ett tillfredsställande svar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.