”Mot en jämn ström av förvärv”
“Morgonen har varit trög som vanligt”, säger Per Lindberg och häller upp en kopp kaffe.
Generellt har han svårt att stiga upp. I morse var inget undantag, trots att han är vd för Epiroc som just nu, vid kaffeupphällningen, har cirka 23 minuter kvar till sin börsdebut. Hemma i Djursholm ringde klockan 06.00. Han var tvungen att snooza ett par gånger.
– Det har varit väldigt intensiva veckor med roadshow och investerarmöten. Det är ju som att sitta i förhör dagarna i ända. Visserligen är det samma frågor hela tiden men det gör det inte mindre tröttsamt, säger han.
– Vem är det som ska ringa i klockan? Är det du Per? frågar en representant från Stockholmsbörsen.
– Finns det någon annan frivillig? kontrar Lindberg skämtsamt.
Per Lindberg slår i börsklockan en gång. Efter ett koncist ding spelas Aviciis dansanta hitlåt Levels. Silvrig konfetti regnar ner över Per Lindberg som följer kursens utveckling i handelspremiären. Epirocs A-aktie handlas till drygt 91 kronor och B-aktien till drygt 84 kronor. Enligt en sammanställning av SME Direkt var det väntade spannet mellan 80 och 90 kronor.
Per Lindberg tar en bit prinsesstårta. Till några andra tårtätare säger han att kursen just nu ”är vad den är, men sedan kan man fundera över om det är den nivån vi ska vara på framöver”.
Snart är det dags för intervjuer med media. Han lägger in en prilla snus – Swedish Matchs lågprisserie General XR.
Epiroc säljer gruv- och infrastrukturutrustning. Från början skulle endast Atlas Copcos affärsområde Mining and Rock Excavation Technique ingå i det nya bolaget. Sedan tillkom även divisionen Hydraulic Attachment Tools – en tvåmiljardersaffär med hydrauliska redskap främst för grävmaskiner som används för att spetta sönder berg eller betong, samt för att demolera till exempel betongkonstruktioner för återvinning.
Att sälja utrustning för gruv- och bergbrytning är en cyklisk verksamhet, men det finns några strukturella tillväxtfaktorer. Grunden är den globala urbaniseringstrenden som leder till ökad byggnation och stora infrastruktursprojekt, vilket medför ökad efterfrågan på metaller. Det leder i sin tur till att gruvbolagen expanderar sina gruvor och prospekterar efter nya. På Epirocs kundlista finns världens största gruvbolag, men försäljningen är inte centrerad till ett fåtal. De tio största kunderna står för ungefär 16 procent av omsättningen, som i fjol landade på 31,4 miljarder kronor. Orderingången första kvartalet ökade med 21 procent organiskt till över 10 miljarder kronor och andra kvartalets orderingång beskriver Lindberg som ihållande stark.
– Dagens efterfrågan ser bra ut, sedan ligger vi 40 procent under peakåret 2012 när det gäller intäkter från utrustning. Det beror på att marknaden har gått ner. Nu är den på väg tillbaka, vilket delvis beror på stigande råvarupriser. Delar av vad vi säljer nu är ersättningsinvesteringar från våra kunder, men merparten beror på att kunderna expanderar sin verksamhet, säger han.
Inom gruvbranschen pågår en digitaliseringsrevolution. Leverantörer som Epiroc eller Sandvik måste möta och driva den utvecklingen. Om gruvbolagen tidigare famlade i blindo (eller iallafall hade utmanande och komplexa förutsättningar) i underjordsgruvor handlar det nu om att få ökad kontroll och bli mer effektiv genom digitalisering på flera nivåer. För det första gäller det att ha kontroll på ganska basala funktioner på maskinerna – att få koll på sin flotta på distans. Sedan finns en automationskomponent som innebär att maskinerna kan utföra en viss operation autonomt. Och ovanpå det ett antal lager med programvara som ökar synligheten och planerbarheten. Gruvgångar kan vara 30 eller ibland 50 mil långa och slingrar sig likt ett garnnystan under jord. Att hålla reda på alla maskiner, människor och andra vitala tillgångar i gruvan är därför en startpunkt – utifrån den kan man sedan planera mer effektivt.
– För Epirocs del finns grundläggande lager. Vi kan kolla maskinens status, vi säljer maskiner som kan automatiseras, vi har en mjukvara som erbjuder visualisering och planeringsstöd, men det innebär inte att vi är färdiga. Det digitaliserade ekosystemet utvecklas hela tiden och där måste vi vara snabbfotade, säger Per Lindberg.
Exakt vad han tycker att Epiroc saknar inom digitalisering vill han inte gå in på.
– Men när man pratar förvärv så är området inom digitalisering absolut relevant.
Ett exempel är att Epiroc (tidigare Atlas Copco) köpt en tredjedel av Luleåbolaget Mobilaris MCE som har ett positioneringssystem för underjordsgruvor. I media har bolaget kallats för ett ”Google för gruvor” då deras system kan spåra personal, utrustning och produktion i realtid och visualiserat i 3d.
När det gäller automatisering av gruvorna kan kommunikation, connectivity, vara en flaskhals. Medan vissa gruvbolag har utvecklat wifi under jord finns också en vilja att gå över till 4g- och 5g-lösningar. I dag sker kontakt med maskinerna allt oftare via remotestyrning – maskiner körs på distans.
En av drivkrafterna bakom avknoppningen från Atlas Copco är att Epiroc ska kunna agera snabbare i den föränderliga gruvvärlden. Bolaget har en balansräkning som tål stora förvärv. Lindberg har själv talat om förvärv i miljardklassen och i dag finns ungefär 30 ”potentiella targets”.
I år har Epiroc gjort fyra ganska små förvärv som alla är av praktisk natur: Hy-Performance Fluid Power, en australiensisk serviceleverantör för kunder inom gruv- och infrastruktur. Cate Drilling Solutions, ett amerikanskt bolag som distribuerar och servar borrutrustning och komponenter. Rockdrill Services Australia som utvecklar, återtillverkar, servar och reparerar bergborrar samt Renegade Drilling Supplies, en sydafrikansk tillverkare och distributör av borrkomponenter för gruvprospektering.
– De hade rimliga priser, de är familjeföretag som vill att bolagen tas väl omhand. Det är höga prislappar på förvärvsobjekt just nu, inte minst inom digitalisering. Men jag tycker att vi ska ha en jämn ström av förvärv, och när det gäller digitalisering är det inte särskilt klokt att vänta.
Vid sidan av digitaliseringen pågår en kapplöpning bland gruvleverantörer om att utveckla en elektrifierad fordonsflotta.
– Vi tror mycket på elektrifiering. Det är en bra affär för kunden att börja med batteridrift. Vi har en begränsad flotta av batterifordon nu i drift, vi har 45 000 timmar på de här maskinerna. Men vi håller på att jobba fram generation 2 som vi lanserar senare i år, säger Per Lindberg.
Mer kan han inte berätta men på marknaden behövs nya produkter inom elektrifiering. I dagsläget finns batteridrift bara på viss utrustning. Och för de allra största fordonen som verkligen förorenar luft och går på dieseldrift – de största lastmaskinerna och truckarna – finns ännu ingen bra batteridrift med någon längre livslängd. Frågan handlar dock inte om utan när batteriteknologin utvecklas även för de största fordonen. Vad gäller laddning av batterier har till exempel Sandvik en variant. Epiroc en annan. Att varje leverantör kommer med egen laddningslösning är besvärligt för kunderna som hellre hade sett en standardisering. Elektrifiering är också ett sätt att få bort dieselångorna i gruvorna där ventilationen är en stor utgiftspost. Med en elektrifierad flotta kvarstår viss kostnad för ventilation men den minskar betydligt utan dieseldrivna maskiner. På Epiroc har de nyligen lanserat en batteridriven lastare och batteridriven truck, utöver en batteridriven borrigg.
– Tanken är att börja med mindre modeller och snart blir det för de större modellerna också.
Inom Atlas Copco finns en tradition av att rekrytera chefer och vd:ar internt. Så är det inte för Per Lindberg. Han blev vd för Epiroc efter tolv år på förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs. När han blev kontaktad av en headhuntingfirman var tanken: Spännande! Sedan träffade han rekryteringsteamet och Ronnie Leten, nu styrelseordförande för Epiroc, styrelseveteranen Anders Ullberg och Atlas Copcos styrelseordförande Hans Stråberg som Lindberg känner litegrann sedan tidigare. De är båda utbildade civilingenjörer i maskinteknik vid Chalmers tekniska högskola – samma institution som Per Lindberg doktorerade vid år 1990. Lindberg hade planer på att bli professor men akademin var för långsam, för introvert och för politisk. Efter att ha lämnat den akademiska världen blev han konsult på det Stenbeckägda managementkonsultbolaget Applied Value och arbetade med Stenbecksfärens bolag – däribland Korsnäs. En dag ringde telefonen. Det var Jan Stenbeck som frågade om Per Lindberg ville bli vd för Korsnäs. Frågan kom plötsligt, men han tackade ja, lämnade livet som managementkonsult i USA och flyttade hem till Sverige med familjen.
Några år efter fusionen mellan Billerud och Korsnäs 2012 fattade ledningen beslut om en uppgradering av bruken varpå Billerud Korsnäs investerade stort i hela industristrukturen. En förnyad maskinpark innebar en investering på flera miljarder kronor – som senare också visade sig kosta långt mer än det var sagt från början. Men långsiktigt handlar det om en uppgraderad konkurrenskraftig verksamhet i Sverige.
– Det var plågsamt att säga upp sig från Billerud Korsnäs men lätt att tacka ja till Epiroc. Såhär med lite distans känns det skönt att byta spår. Efter tolv år är det been there, done that. Man har fattat en rad beslut som efter tolv år i vissa stycken ska omvärderas och det är inte säkert man är objektiv i de delarna, man trampar runt i lite hjulspår.
Epiroc fortsätter med samma decentraliserade affärsmodell som Atlas Copco där varje divisionschef får stort ansvar, bland annat för att bevara en entreprenörsanda i det nya bolaget med knappt 15 000 medarbetare. Medan gruv- och infrastrukturutrustningen står för 30 procent av omsättningen, så avser resterande 70 procent eftermarknad till utrustning. Hydraulik och slangar fallerar. Motorer och borrmaskiner innehåller många rörliga delar som kräver underhåll. Att Epiroc lever på att sälja reservdelar kan utmanas på sikt om fler autonoma fordon kommer in. En stor del av de maskinskador som uppstår kan härledas till den mänskliga faktorn. Det lastas för tungt eller en förare råkar köra in i något. Om automatiserade fordon skulle ta över skulle det kunna leda till en minskad eftermarknad, då färre saker, teoretiskt sett, skulle gå sönder.
På Atlas Copco har ännu ett affärsområde tillkommit inom vakuumdel. Skulle Epiroc också kunna tänka sig att lägga till något helt nytt?
– Ja, den diskussionen pågår. Men bolaget är precis etablerat. Ledningsgruppen är ny, styrelsen också. Vi har mycket att diskutera internt, svarar Per Lindberg.
På fritiden tycker han om att renovera hus. Han har ett i Djursholm, och sedan fyra år tillbaka har han och sambon även ett i Havanna, Kubas huvudstad. Även om Lindberg är teoretiker i grunden så är han helt autodidakt vad gäller den latinamerikanska dansen salsa. Han har inte tagit några danslektioner och beskriver sig knappast som någon salsakung – tvärtom.
– Jag har inte lärt mig riktigt ännu, men jag försöker.
Det svåraste med salsa är att hitta takten, den är inte alltid helt tydlig, tycker han.
Nu var det ett tag sedan Per Lindberg var på Kuba. Vad gäller det politiska systemet sker förändringarna långsamt, men efter presidentskiftet den 19 april i år är han lite optimistisk.
– Vi får se hur det blir nu när Miguel Díaz-Canel Bermúdez blir chef i stället för Raúl. När familjen Castro försvinner på toppen kanske det kan öppna för andra förändringar. Det behövs göras stora investeringar inom infrastruktur, vattenförsörjning, trafiksystem, sophantering, elförsörjning och då är frågan: Hur ska man få till det? Och hur ska man få kapital till det? Det vet inte jag.
Trots allt trivs han väldigt bra på Kuba.
– Det är inte uppkopplat, folk är mer fokuserade på vem man är som människa, och inte på prylar. Det är ett helt annat lugn.
Kan nå OMXS30
Epiroc kom inte in på Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 i samband med noteringen,. Om det framöver tillhör de mest omsatta aktierna under en sexmånadersperiod. ändras det. Under den första handelsdagen omsatte bolaget runt 8 miljoner aktier första halvtimmen. Under resten av dagen bytte aktier för 14,2 miljarder kronor ägare på Stockholmsbörsen. Nästan en tredjedel av beloppet utgjordes av Epiroc-aktier som slutade dagen vid 90,85 kronor för den mest omsatta A-aktien.
En röst om Lindberg
I samband med Lindbergs övergång från skog till underjorden inleds också ett nytt skede i karriären. I nästan 30 år har han arbetat nära Christer Simrén, tidigare vice vd på Billerud Korsnäs. De doktorerade samtidigt i industriell organisation på Chalmers och jobbade ihop i USA. Simrén var vd på Korsnäs före Lindberg – och efter – fram till sammanslagningen av Billerud Korsnäs.
Christer Simrén säger: ”Per är en unik person då han är strateg och kan se långt in i framtiden, han får saker att hända här och nu. Dessutom en varm person som får människor med sig. Vi har samarbetat otroligt väl. Han är eftertänksam, rolig, jordnära och en bra historieberättare”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.