Muddy Waters kritiserar data i Astra Zeneca-projekt

Läkemedelsbolagen Astra Zeneca och Fibrogen anklagas för att lägga ut en rökridå avseende preparatet Roxadustat. På måndagen redovisades positiva effekter i fas 3-programmet gällande läkemedelskandidaten, men den amerikanska analysfirman Muddy Waters, känt för sina blankningscase, menar att dödligheten i studien gömts undan av bolagen.

Den amerikanska analysfirman Muddywaters Research publicerade på tisdagen en analys för Astra Zenecas partner Fibrogens aktie där riktkursen sattes till 14 dollar. Det kan jämföras med tisdagens stängningskurs på 35:56 dollar.

De nämnda bolagen utvecklar tillsammans Roxadustat mot blodbrist orsakad av kronisk njursjukdom och analysfirman hävdar att de kliniska försöksdata som rapporterats till EudraCT visar en högre andel dödsfall hos Roxadustatbehandlade patienter i var och en av de fas 3-studier som genomförts. Den analys som presenterats av bolagen vid American Society of Nephrology utelämnar dessutom data från en studie, “Pyrenees”, menar analytikerna. Analytikerna lutar sig också mot påståendet att japanska myndigheter inkluderat en så kallad “red box”-varning på Roxadustat för att varsla om risker för blodproppar.

Muddywaters har inte tagit någon position i Fibrogens aktie, uppgav firman i en tweet i samband med att analysen publicerades.

Fibrogens aktie rasade med 9 procent kort efter att analysen publicerats, men kursen hämtade sig efter att bolaget avfärdat Muddywaters slutsatser. När krutröken lagt sig stängde aktien 0,5 procent upp för dagen. Även Astra Zenecas aktie var i princip oförändrad i den amerikanska börshandeln på tisdagen.

“Vi håller inte med om den här rapporten, som innehåller många felaktigheter. Den presenterade datan reflekterar de analysmetoder och stidiegrupper som överenskommits med amerikanska läkemedelsverket FDA”, skrev Fibrogen i ett mejlsvar till Bloomberg på tisdagskvällen.

Jefferies analytiker skriver att “pågående oreda och missförstånd” rörande Fibrogens och Astra Zenecas utvecklingsprocess mest troligt kommer fortsätta störa Fibrogens aktie. Avseende Muddywaters-analysen anses dock “intet nytt” ha tillkommit i sak. Jefferies-analytikerna anser att det förmodligen kommer dröja fram tills att FDA klargjort sin ståndpunkt innan det blir möjligt att avgöra var Fibrogens aktiekurs ska ta vägen.

Fibrogens aktie är ned med 23 procent i år, samtidigt som Astra Zeneca är upp med runt 35 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här