Näringslivet laddar för ordförandeskap
Om drygt ett halvår tar Sverige över som ordförande för EU. Betyder det att svenska företag då får chansen att plocka på sig godisbitar ur EU:s skafferi?
Den blivande ordföranden för alla EU-ledarna, Fredrik Reinfeldt, är tveksam.
– Man kan inte sitta där och driva inhemsk näringspolitik som ordförandeland. Man är ordförande för hela Europeiska Unionen och den som har ansvar att driva på för att kompromissen kommer på plats.
När Affärsvärlden pratar med honom har EU:s toppmöte just beslutat att han ska få sitta som ordförande för EU:s premiärministrar och presidenter hela andra halvåret 2009, även om Lissabonfördraget träder i kraft mitt under hösten. Egentligen ska en fast, vald ordförande för Europeiska rådet ta över så fort det nya fördraget träder i kraft.
Fredrik Reinfeldt är rätt nöjd. Det underlättar arbetet att inte befogenheterna kanske ändras om en irländsk folkomröstning röstar ja.
Så Sveriges ordförandeskap är inte rätt tillfälle för oss att driva våra egna frågor?
– Det är ofta så att man minst driver sina nationella positioner när man är ordförande. Däremot vet vi från tidigare ordförandeskap att det finns många andra förtjänster, säger Fredrik Reinfeldt.
Signhild Arnegård Hansen, ordförande i Svenskt Näringsliv, betonar möjligheten till exponering och möjligheten att skapa kontakter för svenska företag under halvåret.
– Man får en helt annan möjlighet till kontakter på hög nivå. På så sätt ökar inflytandet inför framtiden. Du är också värd. Vi kommer att arrangera ett antal “business summits”, berättar hon.
Den europeiska näringslivsorganisationen Business Europe kommer att arrangera affärsmannatoppmöten dagarna före EU:s bilaterala toppmöten med länder som Brasilien och Ryssland.
Givetvis kan det inte bara bli svenska företagsrepresentanter i delegationerna, men Sverige kan sätta agendan och ge utrymme för svenska prioriteringar. Svenska synpunkter får större genomslag.
Hösten 2009 kan vid första anblick se ut som en nitlott för ett ordförandeland. Det kan bli vakuum i beslutsprocessen när Europaparlamentet och EU-kommissionen är nyvalda och ska installeras. Barack Obamas administration i USA är också relativt ny.
Signhild Arnegård Hansen vänder på situationen och ser möjligheter.
– Med många nya personer på olika poster finns det möjlighet att väcka frågor och få sätta agendan för en ny process, som inte kommer i mål under vårt ordförandeskap. Det finns många personer som är sugna på att komma i gång och kan vara öppna för nya impulser, förklarar hon.
– Och dessa kontakter du skapar kommer att vara relevanta i minst fyra-fem år framöver.
Redan står det klart att klimatfrågan blir oerhört viktig. Avgörande förhandlingar sker om globala åtgärder fram till beslut vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i december 2009. Svenskt Näringsliv vill också trycka på bilaterala handelsförhandlingar med andra länder, särskilt USA, nu när Doharundan har gått i stå.
Svenskt företagarinflytande finns redan nu eftersom Signhild Arnegård Hansen är vice ordföranden i Business Europe. Sverige håller sig bra framme också på den fackliga sidan. LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin är ordförande för Europafacket. Svenska fackföreningar och socialdemokraterna har mobiliserats i EU mot tjänstedirektivet och Vaxholmsdomen.
Halvåret som ordförande blir också ett bra tillfälle att öka kunskapen om EU hos svenska företag. Svenskt Näringsliv kommer att arrangera konferenser om EU:s regelverk och för småföretag.
På ett halvår blir nästan ingenting klart i EU-maskineriet. Det är långa beslutsprocesser på minst tre-fyra år för att alla 27 länder och de folkvalda i Europaparlamentet ska få vara med.
– Du måste kunna processen. Det är inte stor idé att försöka påverka en fråga när det är andra läsningen i parlamentet. Du måste in på ett tidigt stadium, helst innan kommissionen lägger förslag, säger Signhild Arnegård Hansen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.