Ryska lagen försvårar exit: ”Först i kön står Ukraina”

Flera utländska bolag har nationaliserats i Ryssland när de försökt göra exit. En färsk lag gör skiljedomsförfarandet ännu mer komplicerat för de bolag som ännu har kvar tillgångar i landet. "Först i kön till ersättning står Ukraina i mångt och mycket och de lär få förtur i de här sammanhangen”, säger Fredrik Ringquist, partner på Mannheimer Swartling.
Ryska lagen försvårar exit: ”Först i kön står Ukraina” - Russia Daily Life
Nya ryska lagar gör det svårare för utländska bolag att lämna Rysslad. På bilden syns Kreml i huvudstaden Moskva. Foto: AP Photo/Dmitry Serebryakov

Sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina inleddes förra våren har flera utländska bolag med verksamhet i Ryssland blivit nationaliserade. Flera västerländska bolag som försöker lämna landet har nu problem med byråkratin och den ryska juridiken, eftersom de fortsatt behöver ta hand om sina förpliktelser och riskerar att hamna i tvister, ofta genom skiljeförfaranden, med sina ryska motparter.

Ett av flera utländska bolag som nyligen stött på problem i Ryssland är danska öljätten Carlsberg. Under sommaren blev det klart att ryska staten tog över dotterbolaget Baltika Breweries, trots att Carlsberg hade hittat en annan köpare till bolaget. Istället blev det en av president Vladimir Putins vänner, Taimuraz Bolloev, som tog över Baltika, enligt Financial Times.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här