Svenskt börsbolag vägrar kalla kriget i Ukraina för krig

First North-listade gruvbolaget Kopy Goldfields har genomgående undvikit att kalla det ryska anfallskriget mot Ukraina för just krig. Det visar Affärsvärldens genomgång av bolagets kommunikation sedan krigsutbrottet. "De använder alla sätt att behålla affärskontakter och fortsätta driva sin verksamhet där", säger forskaren Veronika Tarnovskaya vid Lunds universitet.
Svenskt börsbolag vägrar kalla kriget i Ukraina för krig - Kopy Goldfields

Sedan Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina i februari förra året har det svenska börsbolaget Kopy Goldfields undvikit att benämna kriget för vad det är.

Istället har all officiell kommunikation från bolaget valt att tala om den “rådande geopolitiska situationen”, visar det sig när Affärsvärlden går igenom bolagets alla pressmeddelanden sedan krigsutbrottet.

Den 4 mars 2022 kommenterade bolaget det ryska anfallskriget mot Ukraina i ett pressmeddelande:

“Våra tankar går till dem som är direkt påverkade och till dem som har förlorat nära och kära till följd av rådande geopolitiska situation.”

Även i årsredovisningen för 2022, som släpptes den 11 maj i år, hänvisar bolaget till den “geopolitiska situationen”:

“Den nuvarande geopolitiska situationen har inte haft någon signifikant påverkan på bolagets verksamhet.”

Affärsvärlden har frågat Kopy Goldfields VD Mikhail Damrin om varför bolaget inte beskriver Rysslands anfallskrig som just det, men har bara fått följande svar via mejl:

“Bolagets rapporterande fokuserar på hur det snabbt förändrande affärsklimatet påverkar verksamhet och utförande.”

“Har ett strategiskt intresse”

“Att inte kalla kriget för just kriget är ett vanligt sätt att tillfredsställa båda partier i konflikten. Kopy Goldfields tillhör sådana som har ett strategiskt intresse i Ryssland och de använder alla sätt att behålla affärskontakter och fortsätta driva sin verksamhet där”, säger Veronika Tarnovskaya, som är docent i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Veronika Tarnovskaya är docent i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Fotograf: Johan Persson/Pressbild

Man kan därför fråga sig vilka intressen aktieägarna i ett svenskt börsbolag egentligen har. Affärsvärlden konstaterade i en analys av bolaget nyligen:

“Ryska motsanktioner gör det svårt att föra ut pengar från Ryssland till Sverige. Vår tolkning av detta är att Kopy drivs på ett sätt där det framför allt är de ryska huvudägarnas intressen som värnas. Detta understödjs även av nyckelpersonernas historik.”

Veronika Tarnovskaya, som forskar om hur sanktioner kan påverka folket i Ryssland, berättar att det finns mycket dubbelmoral i hela konflikten och att användandet av olika termer för att beskriva kriget är vanligt för att undvika politiska minfält där bolaget kan skadas.

“Så snart maktsituationen förändras i Ryssland kommer vi att se många sådana signaler”, berättar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.