Nätläkarna: Hög tillväxt – enorma förluster

Nätläkarna gör stora förluster och Kry blöder mest under sin tillväxtresa. Men nyemissioner har fyllt nätläkarbolagens kassor.
Nätläkarna: Hög tillväxt – enorma förluster - LÄKARBESÖK I MOBILEN
Foto: Jessica Gow / TT

Nätläkarna har växt rekordsnabbt i pandemins spår. Från ett år till ett annat fördubblades såväl patientbesöken som omsättningen för Kry – men också förlusterna. Under 2020, som är det senast tillgängliga året, omsatte nätläkarbolaget 781 miljoner kronor – och gjorde på det en förlust på 800 miljoner kronor.

Kry har dock råd att fortsätta blöda ett tag till. I april förra året tog Kry in 2,65 miljarder kronor i nytt kapital för att finansiera sin fortsatta tillväxtresa i Europa. Under varumärket Livi är Kry redan verksamt i Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Konkurrenter som Doktor.se, Min Doktor och Mindler gör också stora förluster, men minst var de för Doktor.se som 2020 gjorde en förlust på 75 miljoner kronor. Bolaget var på väg in på börsen under första kvartalet i år, men vände i dörren med hänvisning till marknadsläget. Förra året fylldes kassan först med en halv miljard kronor, sedan gjorde kinesiska Tencent en investering på 310 miljoner kronor.

Även Doktor.se borde med andra ord ha råd att fortsätta tillväxtresan, trots den avblåsta börsnoteringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.