Nedåt på Asienbörserna

De asiatiska börserna fortsatte ned på tisdagen efter måndagens storras i USA, men återhämtade sig ändå betydligt från dagens lägsta nivåer.

Bakom återhämtningen från bottennivåerna låg bland annat att Kinas centralbank satt kursen mellan yuan och dollar till 6:9683 i den dagliga fixingen, lägre än väntat och klart under de över 7 yuan som dollarn handlades till på måndagen.

Vid 7.30-tiden var det japanska Nikkei 225-indexet ned 0,7 procent, efter att som mest ha handlats 2,8 procent lägre för dagen. Den tekniktunga Shenzhenbörsen i Kina föll 1,7 procent. I Hongkong backade Hang Seng-indext 0,4 procent och noterade därmed en nedgång för tionde dagen i följd. I Sydkorea backade Kospi 0,7 procent.

Bland enskilda aktier i Japan märktes nedgångar med knappt 3 procent för Softbank, 2,4 procent för Toyota och 1,3 procent för Uniqlo-ägaren Fast Retailing. Samsung tappade 1 procent i Sydkorea och banken Westpac 2,5 procent i Australien.

Trump-administrationen beslutade på måndagen officiellt att peka ut Kina som valutamanipulatör och ska arbeta tillsammans med IMF för att få bort denna ”orättvisa konkurrens” från Peking. Det är första gången som landet pekas ut sedan 1994, även om Washington ett flertal gånger kritiserat Kinas valutapolitik.

Från kinesisk sida har det utlovats att landet inte kommer att syssla med konkurrensdevalveringar.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.