Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen handlas nedåt på fredagen i linje med de ledande börserna i Europa. Marknaden avvaktar de viktiga jobbsiffrorna från USA som kan ge ytterligare indikationer om tajmingen för den första höjningen av den amerikanska styrräntan.

I omsättningstoppen ses Nordea som backar tillsammans med de andra storbankerna. Nordea är ned med 2,0 procent medan SEB, Swedbank och Handelsbanken backar med 2,0-2,4 procent. Boliden är dagens förlorare med en nedgång på 4,6 procent.

SIX Generalindex var vid klockan 14.15 ned med 1,6 procent till 472 och OMXS30-index sjönk 1,8 procent till 1.474. Omsättningen var 6,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Dagens arbetsmarknadsstatistik från USA är den sista innan centralbankens penningpolitiska beslut om knappt två veckor. Marknaden spår att sysselsättningen ökat med 220.000 personer i augusti och att arbetslösheten sjönk till 5,2 procent. Landar utfallet i linje med förväntningarna torde rapporten vara i linje med Federal Reserves kommunicerade ”viss ytterligare förbättring” som den vill se av arbetsmarknaden för att höja räntan, resonerar vissa bedömare.

Men flera bedömare ser en ökad vikt kring andra faktorer, som fortsatt låg inflation och finansmarknadsturbulens, för beslutet om tidpunkten för den första räntehöjningen.

På Stockholmsbörsen backar Boliden i spåren av en pressad råvarusektor som enligt europeiska Stoxx-sektorindex är ned med 2,6 procent. Bolaget har också omnämnts i en kommentar från Nordea som frågar sig om Boliden-aktien är övervärderad.

Opus lyfter 6,8 procent. Bolaget styrelseledamot Lothar Geilen har enligt gårdagens insynslista köpt 120.000 aktier i bolaget.

Astra Zeneca handlas oförändrat på en backande börs. Bolagets blodproppsläkemedel Brilinta har godkänts i USA för en utökad indikation, att ges som behandling längre än de 12 månader som läkemedlet var godkänt för sedan tidigare.

Med godkännandet följer också en ny dos om 60 milligram som lanseras i september. Det utökade godkännandet beräknas enligt analyshuset UBS ha potential att väsentligt öka läkemedlets användning, men försäljningsökningen spås komma gradvis.

Wise Group har meddelat förvärv av Comaea Internationals svenska verksamhet. Aktien höjs 2,3 procent med relativt små handelsvolymer.

Noble Financial höjer rekommendationen på verkstadsgruppen Atlas Copco behåll till köp. Men Atlas följer de breda börsströmmarna nedåt, och aktien backar 1,9 procent.

Kvar i sektorn sänker Citi riktkursen för Alfa Laval med 13 kronor till 130 kronor. Rekommendationen är fortsatt sälj. Alfa är ned 2,0 procent.

HSBC sänker riktkursen för Elekta med två kronor till 60 kronor. Aktien backar med 2,4 procent till 57,20 kronor.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

472    

-1,6    

+3,6

OMX Stockholm 30           

1.474    

-1,8    

+0,6

SIX Return index             

884    

-1,6    

+7,0

SIX Sverige cykliskt 15      

404    

-1,4    

+1,4

SIX Sverige defensivt 15     

506    

-0,9   

+12,5

SIX Volatilitetsindex       

28,3   

+16,3   

+81,4

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.