Nedgång i USA tynger Stockholmsbörsen

En negativ inledning av den amerikanska handeln tyngde utvecklingen i Stockholm under tisdagseftermiddagen. Läkemedel och telekom fick ta på sig en del av skulden då SAX-index noterades 0,7 procent lägre.

I USA inledde börserna tisdagen nedåt. Nasdaq tyngdes bland annat av tungviktarna Cisco, Sun, Intel och Microsoft som tappade ett par procent vardera. På New Yorkbörsen föll Motorola 2 procent och operatören Global Crossing nästan 10 procent efter oro om det finansiella tillståndet i bolaget. Nasdaqs Composite index föll 1,5 procent och Dow Jones index 0,4 procent.

Efter stängning i kväll väntas Motorolas kvartalsrapport och snittprognosen är enligt First Call en förlust på 7 cent per aktie. Bolaget varnade i början av september för en lägre tillväxt i kvartalet än man tidigare räknat med.

Stockholmsbörsen föll tillbaka allt mer ju längre dagen led och på eftermiddagen var morgonens uppgång som bortblåst. Ericsson var en anledning till att börsen steg under förmiddagen men aktien tappade mark och noterades på eftermiddagen 40 öre lägre på 41 kronor. Nokia höll fast vid en uppgång på 2 kronor till 184.

Även bland operatörerna noterades aktierna överlag lägre. Tele2 lanserade på tisdagen ett GPRS-abonnemang till vrakpris vilket knappast gynnar operatörernas lönsamhet. Telia föll 1,30 till 47,10 och Tele2 7 kronor till 275. Europolitan låg stilla på 62,50.

ABBs brittiska konkurrent Invensys meddelade på måndagen att bolaget är på spåret för att nå sina prognoser i år. Efter tre vinstvarningar på mindre än ett år var det ljuv musik för investerarnas öron, de skickade också upp aktien 10 procent. ABB drog sannolikt lite nytta av Invensys besked under tisdagens handel då aktien steg 2 kronor till 68. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med säger att bolagens verksamhet visserligen inte helt liknar varandra, men att det ändå är positivt för ABB.

Det fanns gott om dåliga nyheter för bankerna under tisdagen. Morgan Stanley har bestämt sig för att nedgradera hela den europeiska banksektorn till Neutral. Banken räknar dock med att de skandinaviska bankerna kan klara sig bättre än snittet. Ytterligare dåliga nyheter var Credit Suisse First Bostons vinstvarning på morgonen. Banken räknar med att redovisa en förlust på 300 miljoner schweizerfranc i det tredje kvartalet.

I Stockholm klarade sig dock bankerna hyfsat. Föreningssparbanken backade 1 krona till 109,50 medan Nordea var oförändrad på 51,50. Handelsbanken tappade också en krona till 138 och SEB 2 kronor till 67,50.

Imorgon presenterar Skandia sina försäljningssiffror för september månad. Enligt en sammanställning från SME Direkt väntas försäljningen ha uppgått till 7,8 miljarder kronor vilket skulle innebära en nedgång på 20 procent jämfört med augusti och en halvering av försäljningen jämfört med ett år sedan. Aktien backade 1 krona i väntan på besked.

Läkemedelsbolagen bidrog till nedgången under eftermiddagen. Astra Zeneca tappade 5,50 till 482 kronor medan Pharmacia sjönk 2 kronor till 420. Astra Zeneca har sju månader efter lanseringen av Nexium i USA nått en marknadsandel på nya recept på drygt 13 procent. Bolaget presenterade under dagen också en studie som hävdar att Nexium är bättre på att bota inflammation i matstrupen än konkurrenten Lanzo från Wyeth Lederle.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.