Nedgång väntas på börsen

Stockholmsbörsens storbolagsindex väntas öppna med handel i negativ riktning på torsdagen, efter att Wall Street handlats nedåt på onsdagen, då svenska börsen var stängd.
Nedgång väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Med en halvtimme kvar till öppning indikerade IG Markets förhandel en öppning kring 0,5 procent ned för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Även på kontinenten väntas svagare index i öppningen på torsdagen. Frankfurtbörsens DAX-termin och Londonbörsens FTSE 100-termin låg runt minus 0,3 procent med en halvtimme kvar till öppning.

Federal Reserve-chefen Jerome Powells utblick gällande en oförändrad penningpolitik trots svaga inflationsdata fick New York-börsen på fall på onsdagen.

Fed, som lät räntan ligga oförändrad, anser att faktorer bakom låg kärninflation kan vara övergående. Det är i motsats till analytiker med förväntningar om räntesänkningar senare under året. På makrofronten kom dessutom ISM:s amerikanska inköpschefsindex för industrin in på 52,8 i april. Väntat var enligt Reuters prognosenkät ett index på 55,0.

Rapportsäsongen har rullat vidare under morgonen. Lundin Petroleums ebitda-resultat blev 406 miljoner dollar i det första kvartalet 2019. Analytikerna hade räknat med ett ebitda-resultat på 424 miljoner, enligt Infront Datas sammanställning inför rapporten.

Mobilspelbolaget Leo Vegas redovisade högre rörelseresultat (ebitda) och omsättning jämfört med Bloombergs konsensusestimat. Vinsterna kan konstateras ha sjunkit mindre än väntat för casino- och bettingbolaget.

Catena Media, som sysslar med kundindrivning åt spel- och bettingsektorn, rapporterade ett justerat högre ebitda än konsensusestimat från Bloomberg, men längre ned i resultaträkningen redovisades en betydande vinstminskning i förhållande till första kvartalet förra året. Dessutom kom intäkterna in lägre än bolagets egen prognos. Catena Media skjuter även på sitt ebitda-mål till 2021, från tidigare 2020, med hänvisning bland annat till förseningar i USA.

Den Kinnevik-delägda nätmodehandlaren Zalando redovisade något högre försäljningstillväxt jämfört med analytikerkonsensus enligt Bloomberg.

I rekommendationsflödet har Deutsche Bank sänkt sin riktkurs för specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, till 205 kronor från tidigare 245 kronor. Analyshusets köprekommendation för aktien kvarstår, framgår av en analys.

Enligt Deutsche Bank är dock aktien översåld och speglar överdrivet pessimistiska utsikter. Stängningskursen på tisdagen var 173:00 kronor.

I läkemedelssektorn har samtidigt Handelsbanken höjt Recipharm till köp (behåll). Riktkursen höjs till 152 kronor, från 136 kronor. Stängningskursen på tisdagen var 135:90 kronor.

Pareto Securities sänker medtech-bolaget Xvivos rekommendation till behåll (köp). Riktkursen sätts till 169 kronor, från tidigare 172 kronor. Stängningskursen på tisdagen var 185 kronor.

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för Loomis till 385 kronor (370). Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på 351 kronor på tisdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco