Nedgångar på USA-börserna efter svag jobbrapport

USA-börserna backade på fredagen när jobbrapporten för mars så gott som bekräftade att den amerikanska ekonomin befinner sig i recession.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex 1,7 procent lägre till 21.055. S&P 500-indexet hade tappat 1,5 procent till 2.488, medan Nasdaqs kompositindex backade 1,4 procent till 7.528.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 701.000 personer under månaden, vilket inte fullt ut fångade läget då undersökningen bara innehåller data till mitten av mars.

Amerikanska Bureau of Labor Statistics (BLS) påpekade i en kommentar att marsmätningarnas referensperiod avslutades före många coronavirusrelaterade nedstängningar av företag och skolor som kom under andra halvan av mars.

Noterbart var också att Vix, ofta kallat “skräckindex”, föll på fredagen.

“Du måste tolka det lite positivt. Du ser inte att folk sträcker sig efter skydd på samma sätt/…/ marknaden accepterar att vi regelbundet kommer att ha rörelser på 3-4 procent “, sade Mike Turvey, strateg vid TD Ameritrade.

I övrigt låg mycket fokus på oljan. Reuters rapporterade att Opec och dess allierade jobbar på att nå ett avtal för minskad oljeproduktion motsvarande ungefär 10 procent av det globala utbudet.

En så stor produktionsminskning skulle kräva att länder som normalt sett inte reglerat produktionen, inklusive USA.

Priset på WTI-oljan steg mer än 10 procent på fredagen.

Bland enskilda aktier steg Walmart 0,7 procent, efter att som mest ha varit ned närmare 1,4 procent. Wall Street Journal rapporterade att försäljningen i bolagets butiker hade ökat med 20 procent under senaste fyra veckorna jämfört med samma period föregående år. Detta efter att konsumenter rusat för att bunkra förnödenheter till följd av oro för coronavirusets framfart.

Flygbolagen tappade på nytt under fredagen och handlades återigen kring lägstanivåerna. Detta sedan tidsfristen för stödpaketet närmar sig och samtalen fortsätter om prissättning och krav för att få tillgång till 25 miljarder dollar i bidrag och lika mycket i lån. American Airlines trillade till lägstanoteringen i mars och backade nästan 7 procent på fredagen.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 1 punkt till 0, 6 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här