Negativ öppning väntas på börsen

Stockholmsbörsens OMXS30 går mot en öppning strax under nollstrecket på onsdagsmorgonen, en morgon där nyhetsspalterna upptogs av AB Volvos avsiktsavtal om försäljning av UD Trucks och av Finansinspektionens beslut om att gå vidare med sanktionsprövning av SEB:s förehavanden i Baltikum.

Med en halvtimme kvar till öppning stod IG Markets förhandelstermin för OMXS30 0,1 procent lägre, i likhet med terminen för Londonbörsens huvudindex. Tyska DAX-index indikerades samtidigt 0,3 procent lägre.

På nyhetsfronten har Volvo tecknat en avsiktsförklaring om en “strategisk allians” med japanska Isuzu. Avtalet innefattar en försäljning av UD Trucks. Överlåtelsen förväntas ha en positiv påverkan på Volvos rörelseresultat med cirka 2 miljarder kronor och öka nettokassan med omkring 22 miljarder kronor.

“Räkna med kraftig uppgång”, skriver Dagens Industri i en kommentar i vilken UD Trucks betecknas som ett sorgebarn för Volvo.

Under morgonen meddelade Finansinspektionen beslut om att gå vidare till en sanktionsprövning i undersökningen SEB:s styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i bankens dotterbolag i de baltiska länderna, enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. Enligt Svenska Dagbladet kan FI dela ut böter upp till 10 procent av SEB:s omsättning, således upp till cirka 4,5 miljarder kronor.

SSAB påverkas av strejker i Finland, som bedöms ge en negativ resultateffekt för det fjärde kvartalet på cirka 250 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

SSAB anger inte på vilken resultatnivå de 250 miljonerna väntas ge effekt. Enligt Infront Datas senaste sammanställning från i början av november räknade analytikerna med att SSAB Europe ska redovisa ett rörelseresultat, exklusive engångsposter, på -328 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

Klädbolaget MQ redovisade ett resultat efter skatt på 3 miljoner kronor för det brutna räkenskapsårets första kvartal (9). Butikskedjan redovisar en försäljningsminskning i jämförbart butiksbestånd på 2,6 procent i det första kvartalet (september-november). I rapporten pekar vd:n på att det pågående åtgärdsprogrammet påverkat resultatet positivt med 10 miljoner kronor (0).

Qliros nätmodebolag Nelly kommer ha ett negativt rörelseresultat före avskrivningar i det fjärde kvartalet, framgick av ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

“Modemarknaden har varit vikande vilket lett till hög kampanjaktivitet från många aktörer. För att hantera höga lagernivåer har vi genomfört utförsäljningar vilket påverkat produkt-marginalen negativt. Dessutom har vi haft ökade försäljningskostnader”, säger Marcus Lindqvist tillförordnad vd på Nelly och vd vid Qliro Group.

Net Insight, som levererar lösningar för medienät, säljer sin streaminglösning, Sye, för 350 miljoner kronor. Streaming Solutions hade ett rörelseresultat på -37,5 miljoner kronor under de första nio månaderna 2019 och hittills har Net Insight investerat cirka 215 miljoner kronor i Sye.

Forskningsbolaget WNT Research meddelade på tisdagskvällen att bolaget blir tvunget att lämna in en förnyad ansökning till den etiska kommittén i Ungern gällande bolagets fas 2-studie. Det medför i kombination med lägre rekryteringstakt försening av studieresultat.

Rymdteknikbolaget Gomspace, som är listat på First North, har ingått avtal med amerikanska Lockheed Martin värt 17 miljoner kronor.

Det var tunt bland rekommendationsförändringarna. Pareto Securities har höjt rekommendationen för Electrolux till köp från behåll. Riktkursen sänks samtidigt till 250 från 260 kronor, enligt en analys. Aktien stängde på 232:80 kronor på tisdagen.

På onsdagen är det handelspremiär på Nasdaq First North för mjukvaruföretaget Divio Technologies som är verksamt inom molnområdet. Inget erbjudande genomfördes precis inför noteringen. Det är samtidigt handelspremiär på Spotlight för affiliate-företaget Gogo Lead Tech som erbjuder B2B-tjänster inom leadgenerering och prestationsbaserad marknadsföring online. Inte heller Gogo Lead Tech gjorde någon kapitalanskaffning omedelbart inför noteringen.

På makroagendan under dagen finns KI:s konjunkturbarometer för november klockan 9 och tyska IFO-index för december klockan 10. SEB skriver att banken tror att KI-barometern visar fortsatt dystra hushåll, drivet av en svagare syn på hela landets ekonomi.

I morgon torsdag väntar Riksbankens räntebesked.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här