Nibe varslar 340 anställda: ”Oerhört tungt beslut”

Värmeteknikbolaget Nibe varslar 340 anställda i Sverige om uppsägning efter att inledningen av året har bekräftat en klart svagare efterfrågan på den europeiska värmepumpsmarknaden.
Gerteric Lindquist, VD på Nibe.
Gerteric Lindquist, VD på Nibe. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Det framgår av ett pressmeddelande.

Nibe aviserade i bokslutet den 16 februari om ett kommande åtgärdsprogram avseende reduktion av huvudsakligen personal och fasta kostnader, framför allt inom Nibe Climate Solutions i Europa.

Nibe inleder nu förhandlingar för att genomföra dessa åtgärder i syfte att dimensionera kostnader och bemanning för de just nu lägre försäljningsvolymerna men ser samtidigt till att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för en väl dimensionerad och effektiviserad organisation när konjunkturläget väl vänder.

Koncernens bemanning i Sverige kommer genom programmet att anpassas med 340 medarbetare varav 264 personer på Nibe och 40 personer på CTC. I övriga Europa kommer förhandlingar att inledas avseende personalneddragningar i ungefär motsvarande omfattning.

”Vi är fast övertygade om den framtida tillväxtpotential som ligger i omställningen till ett fossilfritt samhälle och minskade koldioxidutsläpp och vi är synnerligen väl positionerade i denna marknad. Det är naturligtvis ett oerhört tungt beslut att behöva reducera bemanningen och att lojala medarbetare kommer att drabbas av arbetslöshet till följd av det pressade konjunkturläget men vi är helt besjälade av att ta oss igenom den här konjunktursvackan på bästa möjliga sätt för att ha ett riktigt bra utgångsläge när konjunkturen vänder upp igen”, säger Gerteric Lindquist, VD och koncernchef för Nibe.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets