Nolltaxa på fartygsfrakt
Redare som äger fartyg som sysselsätts inom bulkfrakt, som transporterar malm, kol och spannmål, har gått från ljusaste himmel till svartaste mörker på bara några månader. Det vanligaste indexet, Baltic Dry Index, har tappat 99 procent sedan i somras och nu får redare i praktiken betala lastägarna för att få transportera deras last. Branschnyhetsbrevet Svensk Sjöfartstidning skriver att: “tisdagen den 2 december noterades Baltic Exchanges genomsnittliga capesize hyra till 2316 per dag, vilket är en sänkning med över 99 procent sedan början av juni i år”
– Det är väldigt svagt i alla sektorer. De största fartygen över 170 000 ton (Capesize) betalas med mellan 2 000 och 3 000 dollar per dag. Det kan jämföras med nolltaxa, säger Oscar von Sydow, vd vid det svenska skeppsmäklarföretaget Gothenburg Chartering till Affärsvärlden.
Enligt Oscar von Sydow är priset för att köra fartygen, rörelsekostnaden, cirka 8 000- 9 000 dollar per dag.
– I dag håller du på och harvar runt för en tredjedel av den kostnaden. Det är ohållbart i längden.
Varför kör fartygen över huvud taget?
– Man kan säga at t det är en temporär åtgärd. Det här fallet har kommit över oss väldigt hastigt och fartygen ligger på fel ställe för att kunna läggas upp och man måste flytta fartygen till rätt ställe. Det tar några månader, säger han.
Faktorer som är viktiga när fartyg på det här sättet läggs i malpåse är att de kan ankras i skyddande vikar, de norska och bohuslänska fjordarna är goda ankarplatser, och i vatten som inte är för varma, eftersom beväxningen på fartygsskrovens bottnar då blir för stor.
Hur stor är överkapaciteten?
– Inom Capesize så skulle jag säga att 25-30 procent av flotta n ligger overksam. De kommer att läggas upp många fartyg runt om i världen, säger Oscar von Sydow.
Överkapaciteten beror att behovet av fartygsfrakt har sjunkit den senaste tiden som en följd av konjunkturavmattningen. Under de goda åren, bara för något år sedan kunde redare ta långt över 200 000 dollar per dag i betalt för ett Capesizefartyg, gjordes dessutom många nybeställningar av fartyg som nu är på väg att lämna varven.
På den svenska börsen finns inga rederier som sysslar med torrlastfrakt. I Norge och Danmark finns däremot flera, som Golden Ocean och rederiet Norden. Dessa har sett sina aktiekurser dala rejält under året.
Också andra rederigrenar drabbas av sänkta fraktpriser. Så sent som på torsdagen meddelade Nordens största rederi, och tillika världens största containertransportrederi, danska AP Möller Maersk, att rederiet planerar att ta åtta fartyg ur bruk på grund av sjunkande fraktrater då den globala efterfrågan på transporter minskar. De åtta fartygen kan köra 6 500 containrar vardera och ska läggas i malpåse från nu i december och i ett halvår framåt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.