Nomura storhandlar svenska fastigheter

Som en skänk från ovan för de svenska fastighetsbolagen, somstår i begrepp att renodla sina bestånd, meddelas att japanskaNomura ska ge sig in på den svenska fastighetsmarknaden. Nomuraska köpa fastigheter utanför storstadsregionerna, det vill sägautanför Stockholm, Göteborg och Malmö, för minst tio miljarderkronor inom en tvåårsperiod. Därmed kommer Nomura att bli en avde största spelarna på den svenska marknaden.

Ingen stad är för liten för Nomura att investera i och ingafunktionella preferenser har uttryckts. Således är listan överbolag som kan komma att göra affärer med Nomura lång. I stortsett varje svenskt fastighetsbolag har fastigheter som intebetraktas som strategiska. De tidigare bankägda numerabörsnoterade pantfastighetsbolagen, Diligentia och Tornet,liksom statliga Vasakronan, borde var givna affärspartners.Affärerna skall göras via nybildade Österled Fastighets AB.Planerna är att notera bolaget inom tre till fem år. Österledfinansieras i sin helhet av Nomura International Plc – en avEuropas största investmentbanker med säte i London, som ingår ijapanska Nomurakoncernen. Styrelse och ledning för Österledhåller på att tillsättas och kommer med stor sannolikhet attoffentliggöras redan under denna veckan. Klart är att ledningenkommer att vara helt svensk. Även styrelsen ska i huvudsak varasvensk och kommer, enligt ett pressmeddelande, att representeralång erfarenhet inom svensk fastighets- och finansmarknad.Nomura ska vara representerade i styrelsen. Att varken styrelseeller ledning är offentliggjord hindrar inte Österleds framfart.Budgivningen har redan satt igång.

Österled har tecknat ett samarbetsavtal med börsnoteradefastighetsbolaget Näckebro som ska bistå med strategiskrådgivning. Den gemensamma nämnaren är konsultfirman ProfiPartner, som båda anlitar och som upprättat kontakten mellanbolagen. Tillsammans ska Näckebro och Österled analyseraportföljer och sedan, om affärer kommer till stånd, dela påfastigheterna. Medan Näckebro satsar på kontor och bostäder istorstadsregionerna, satsar Österled på volym. Såledeskompletterar de varandra snarare än konkurrerar, vilket bolagentänker dra nytta av. Avtalet innebär inget ömsesidigtägarengagemang eller optionförhållande. Och Näckebro kommer inteatt sitta med i styrelsen.

Nomura har haft folk i Sverige under ett halvår för attrekognocera den svenska fastighetsmarknaden. Till sin hjälp harde haft Profi Partner, Ljungqvist Fastighetsvärderingar och DTZVärderingshuset.

Nomura har uppenbarligen uppskattat vad de sett. Som fördelaranges Sveriges ekonomi i allmänhet och återhämtningen påfastighetsmarknaden i synnerhet. På den senare punkten har dockmycket lite skett utanför storstadsregionerna. Nomuras inhoppborde därför vara uppskattad på svensk fastighetsmarknad,särskilt utanför storstäderna där säljarna är fler än köparna.När efterfrågan nu stiger borde priserna följa efter och skapaen likvidare fastighetsmarknad.

Hur kommer det sig då att Österled väljer att göra tvärtemot desvenska kollegerna?

Priserna är ju desamma för alla. Det går att köpa fastighetertill en direktavkastning på 10-15 procent utanförstorstadsregionerna samtidigt som låneräntorna endast är hälftendärav. Det är en lönsam kalkyl redan från början med godakassaflöden. Har man dessutom som Österled en solid finansiär iryggen har man råd att göra snedsteg.

Att flertalet svenska småstäder krymper till förmån förstorstäderna tycks inte bekymra japanerna. Liksom att det kanbli svårt att uppnå en kritisk massa där rationell förvaltningkan bedrivas på respektive ort. Motargumentet därtill är attstorleken liksom spridningen på investeringen gör att ävenrisken sprids. Och att bakslagen på en lokal marknad, tillexempel när en stor fabrik läggs ner på en liten ort, kankompenseras av den höga direktavkastningen i övriga beståndet.Lika så kan en något mindre effektiv förvaltning tillåtas omavkastningen ändå håller sig över 10 procent.

Nomura verkar helt enkelt se mer optimistiskt på den svenskamarknaden än vad de svenska fastighetsbolagen gör.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight