Nordea: Idén med minusräntor är ett intellektuellt konkursbo

Riksbanken blir tvungna att tidigarelägga en första höjning och därmed komma närmare marknadens bedömning, om de vill framstå som intellektuellt hederliga, skriver Nordeas chefsstrateg Henrik Unell i det senaste derivatbladet.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

I sitt senaste derivatblad uttalar sig Henrik Unell kraftigt kritiskt angående hur centralbankerna agerat sedan finanskrisen 2009, med QE-köp och låga eller obefintliga räntor. Han kallar idén med centralbanks-QE och minusräntor för ett ”intellektuellt konkursbo”.

”Denna socialisering av priset på kapital har resulterat i 10 år av desaströsa spekulationsbeslut, i synnerhet i kapital- och tillgångsmarknader. Utgångspunkten har varit att felprissättning av risk kan pågå i all evighet då centralbanker skyddar spekulation och högbelåningslekar. Men det var då det”, skriver han.

I och med den höga inflationen tvingas nu centralbankerna agera. Men Unell menar att man skapat två inflationsmonster där det inte går att ta död på det ena utan att riskera det andra.

”Tillgångsmarknader har identifierat ovan auktoritetsvakuum, att den lojala relationen mellan centralbanker och marknader är defekt. Att gratisfontänen plockas bort ökar risken för sönderfall och en omprisning av risk. Kedjebrevsreaktionen i marknader, att få andra att betala mer för det substanslösa man själv köpt, reverseras därmed”, skriver han.

När det kommer till den svenska Riksbanken menar han att Sverige har den mjukaste penningpolitiken i världen men samtidigt är det land som behöver det minst.

”Det mesta som Riksbanken har gjort sedan finanskrisen hade kunnat göras annorlunda. En mer lyhörd och självreflekterande institution hade tidigt begripit Goodharts lag: om man fokuserar för mycket på ett mått (inflation) så spårar andra mått ur: bostadspriser, skuldsättning, kronkursen”, skriver han.

Han menar att Riksbanken är inne i ett mekaniskt beteende som ”flagrant gynnar samma intressegrupper”. Dock har spelplanen ritats om i och med coronapandemin och den höga inflationen. Räntemarknaden positionerar sig nu inte utefter Riksbankens räntebana, utan för kommande höjningar, menar Unell. Nu räknar räntemarknaden med en höjning med 125 punkter nästkommande 24 månader och 50 punkter inom loppet av 12 månader.

”Om Riksbanken ämnar framstå som intellektuellt hederliga blir de tvungna att tidigarelägga en första höjning och därmed komma närmare marknadens bedömning”, skriver Henrik Unell.

Vill du veta mer om räntor & valutautveckling eller vilka aktier som går bra just nu så hittar du det på Affärsvärldens nylanserade sida Börsen idag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.