Nordea köper SG Finans för 6 miljarder

Nordea har tecknat avtal med Société Générale om förvärv av SG Finans för köpeskillingen 575 miljoner euro, motsvarande cirka 6 miljarder kronor.
Nordea köper SG Finans för 6 miljarder - nordea-vang-jensen-700_binary_6976128.jpg

Nordea avser slå samman verksamheten med Nordeas nordiska finansbolag Nordea Finance.

Det framgår av ett pressmeddelande.

SG Finans har säte i Norge och erbjuder finansiering av utrustning och factoringlösningar. Bolaget har 360 anställda och bedriver verksamhet i Norge, Danmark och Sverige.

”Affären väntas öka Nordeakoncernens årsintäkter med cirka 140 miljoner euro och minskar kärnprimärkapitalrelationen med 35-40 punkter. Förvärvet väntas också leda till en något positiv inverkan på Nordeakoncernens vinst per aktie och avkastningen på eget kapital”, skriver Nordea i pressmeddelandet.

Nordea anser att förvärvet stämmer väl överens med bankens prioritering att fokusera på sin kärnverksamhet i Norden.

”Förvärvet stärker Nordeas nya fas – att genomföra initiativ för ökade intäkter, optimera vår operativa effektivitet och skapa positiva kundupplevelser – som presenterades på Nordeas kapitalmarknadsdag i oktober”, skriver banken.

”SG Finans är ett framgångsrikt företag med mycket nöjda kunder på tre av våra fyra hemmamarknader. Genom detta förvärv står vi nu ännu bättre rustade att hjälpa små och medelstora företag med rådgivning och andra finansiella behov”, säger Nordeas vd Frank Vang-Jensen.

Parallellt med affären har Nordea Finance och Société Générale Equipment Finance ingått avtal om ett kommersiellt partnerskap.

Förvärvet av SG Finans förutsätter sedvanligt godkännande från myndigheterna och väntas slutföras under andra halvåret 2020.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets